Adama
Vinasa Rompak

UE: Inovaţiile, mediul şi energia, sectoare prioritare

Publicat: 09 noiembrie 2009 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Comitetul de Dezvoltare Rurală a aprobat primul set de propuneri din partea statelor membre pentru utilizarea de fonduri suplimentare disponibile prin Bilanţul de Sănătate al Politicii Agricole Comune (PAC) şi prin Planul European de Restructurare Economică în perioada 2009-2013.
Fondurile suplimentare prevăzute în acest sens totalizează 4,4 miliarde de euro, care vor putea fi cheltuiţi de către statele membre pentru o serie de domenii prioritare.

Astfel, Bilanţul de Sănătate al PAC va pune la dispoziţia statelor membre, în perioada 2010-2013, un plus de 3,4 miliarde de euro pe care acestea vor putea să îi utilizeze prin programe de dezvoltare rurală, priorităţile fiind proiectele care vizează schimbările climatice, managementul apelor, energia regenerabilă, biodiversitatea, restructurarea sectorului lactatelor şi inovaţiile în oricare dintre aceste domenii.

În plus, prin Planul European de Restructurare Economică, va mai fi disponibilă suma de 1 miliard de euro pentru dezvoltarea reţelelor de internet în bandă largă în mediul rural sau pentru oricare dintre priorităţile menţionate.

Primele amendamente pentru utilizarea fondurilor europene în acest sens au fost deja aprobate la sfârşitul lunii trecute, 5 state membre (Austria, Finlanda, Cipru, Marea Britanie şi Italia) începând deja să cheltuiască fonduri în valoare de 244,5 milioane de euro pentru aceste sectoare prioritare, în funcţie de nevoile regiunii în care au fost implementate proiectele.

Şi în celelalte state membre, majoritatea programelor de dezvoltare rurală va trebui să fie modificate pentru a beneficia de aceste fonduri suplimentare începând din 2009, aprobarea acestor modificări urmând să aibă loc în întâlnirile următoare ale Comitetului pentru Dezvoltare Rurală din lunile noiembrie şi decembrie a.c..

Urmărind aceste sectoare prioritare, Comisia Europeană va propune în acest an o reformă radicală a bugetului Uniunii, prin care vor fi reduse fondurile destinate agriculturii, banii astfel disponibilizaţi urmând a fi alocaţi pentru inovaţie, protecţia mediului şi energie.

Astfel, începând cu 2013, când actualul plan de cheltuieli al UE se încheie, statele membre ar trebui să fie pregătite să se concentreze pe crearea de locuri de muncă, pe climat şi pe securitatea energetică, urmând ca agricultura să beneficieze de mai puţine fonduri, în condiţiile în care, în prezent, peste 40% din bugetul UE este cheltuit pentru sectorul agricol şi o treime pe ajutoare regionale, precum construcţia de drumuri, conservarea mediului înconjurător şi programe destinate formării forţei de muncă.
Vizualizat: 922 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii