Şapte unităţi de producţie a cărnii de vită, porc şi pasăre din Brazilia vor fi scoase de pe lista furnizorilor autorizaţi de Uniunea Europeană, ca răspuns la preocupările legate de siguranţa alimentară.
În urma examinării informaţiilor provenite din sistemul de control şi expertiză al UE (TRACES), facilităţile respective - trei fabrici deţinute de compania JBS, lider mondial în procesarea cărnii de vită, alte trei proprietate a societăţii Aurora Alimentos, un important procesator al cărnii de porc şi pasăre, precum şi o altă unitate de creştere şi abatorizare a păsărilor de curte - nu vor mai avea acces la piaţa europeană.
Problemele au apărut în urma scandalului de anul trecut privind comerciali-zarea cărnii de vită provenită din Brazilia, când s-a constatat că inspectorii de sănătate publică au luat mită pentru a aproba carnea sub standard. Autorităţile europene au precizat că delistările propuse au fost legate de "deficienţele detectate recent în sistemul oficial de control brazilian" - potrivit Agra Europe.
Comisia Europeană se află sub o presiune sporită din partea grupurilor europene de lobby apropiate marilor asociaţii de fermieri pentru a restricţiona importurile de carne braziliană în cadrul negocierilor comerciale cu Mercosur. UE este pregătită să-şi majoreze cota anuală de achiziţii a cărnii vită de la 70.000 tone la 99.000 tone, în încercarea de a încheia tranzacţia negociată cu blocul comercial din America de Sud, format din Argentina, Brazilia, Paraguay şi Uruguay.
Fermierii din Uniunea Europeană se află într-un dezavantaj competitiv evident, fiind forţaţi să concureze cu importurile cu standarde inferioare şi mult mai ieftine, iar decizia de a restricţiona accesul cărnii din Brazilia ar putea avea un impact pozitiv asupra activităţii comerciale din spaţiul comunitar.