Miniştrii agriculturii din Uniunea Europeană au solicitat Comisiei să efectueze o evaluare completă a impactului iniţiativei privind interzicerea utilizării cuştilor în fermele zootehnice, precum şi să furnizeze finanţare fermierilor care se supun acestor reglementări.
După ce Parlamentul European a votat în favoarea interzicerii creşterii animalelor de fermă în cuşti din 2027, într-o rezoluţie fără caracter obligatoriu dar care ar putea fi adoptată totuşi de Comisie, reprezentanţii statelor membre discută acum despre răspunsul UE faţă de iniţiativa europeană cetăţenească intitulată „Să punem capăt erei cuştilor”.
Scopul acestei campanii, care a strâns 1,4 milioane de semnături din întreaga UE, este de a interzice creşterea în cuşti a animalelor de fermă, cum ar fi găinile, iepurii, gâştele, raţele, porcii şi viţeii. În timp ce unele delegaţii au luat cuvântul pentru a-şi exprima sprijinul pentru această iniţiativă, au existat de asemenea voci care susţin că o astfel de mişcare ar putea avea un impact negativ asupra fermierilor, atât în ceea ce priveşte costurile tranziţiei, cât şi pierderea competitivităţii faţă de alte state din afara Uniunii. Prin urmare, aceştia din urmă au solicitat Comisiei să efectueze o evaluare completă a impactului iniţiativei, precum şi să furnizeze finanţare fermierilor care renunţă la sistemele de cuşti. Nu în ultimul rând, a fost subliniată necesitatea de a aplica aceleaşi standarde de bunăstare a animalelor la produsele agricole importate din ţări din afara UE.
La 30 iunie 2021, Comisia a adoptat o comunicare de răspuns la această iniţiativă cetăţenească, în care se specifică faptul că intenţionează să propună eliminarea treptată şi interzicerea în cele din urmă a utilizării sistemelor de cuşti, pentru toate speciile şi categoriile solicitate, în condiţii (inclusiv durata unei perioade de tranziţie) care urmează să fie determinată pe baza avizelor Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară (EFSA).
Acest lucru ar putea constitui unul dintre obiectivele cheie ale revizuirii legislaţiei privind bunăstarea animalelor pe care Comisia s-a angajat să o propună până în ultimul trimestru al anului 2023. Aceste elemente vor fi luate în considerare la stabilirea duratei unei perioade de tranziţie rezonabile şi a măsurilor de însoţire şi de sprijin pentru facilitarea tranziţiei. Comisia va evalua în special fezabilitatea de a lucra la legislaţia propusă ce ar urma să intre în vigoare din 2027.