Uniunea Europeană va contribui cu 5 milioane de euro la consolidarea fondului creat în baza Tratatul internaţional privind resursele genetice vegetale pentru alimentaţie şi agricultură.
Angajamentul a fost făcut public cu ocazia reuniunii ministeriale din timpul summit-ului Rio+20 privind dezvoltarea durabilă. Această sursă de finanţare este destinată exclusiv fermierilor din ţările în curs de dezvoltare, pentru adaptarea la schimbările climatice şi asigurarea resurselor alimentare, prin diversificarea culturilor.
Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), instituţie care administrează aceşti bani, speră să stimuleze capacitatea micilor fermieri de a gestiona culturile tradiţionale, respectiv cartof, orez, manioc, grâu şi sorg.
„Avem nevoie de angajamentul deplin politic şi financiar în sprijinul agriculturii durabile, dacă vrem să garantăm securitatea alimentară la nivel mondial, asigurând în acelaşi timp conservarea resurselor noastre naturale, cum ar fi biodiversitatea”, a declarat comisarul eurpean pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş.
La rândul său, preşedintele FAO, José Graziano da Silva, a salutat contribuţia europeană precizând totodată este nevoie de implicarea tuturor factorilor decizionali pentru „a ne asigura că ecosistemele lumii sunt sănătoase şi durabile”.