Adama
Vinasa Rompak

Topul țărilor UE cu cei mai mulți stupi de albine: România, pe locul I!

Publicat: 22 mai 2023 - 07:22
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În 2020, în fermele din Uniunea Europeană erau 8,1 milioane de stupi de albine, iar aproape 18,5% dintre aceşti stupi erau în România, arată datele publicate de Eurostat.

Conform datelor Eurostat, România avea 1,5 milioane de stupi de albine în 2020, mai mult decât orice altă ţară membră UE. Pe locurile următoare se situează Italia şi Grecia, ambele cu aproximativ un milion de stupi de albine fiecare, Spania şi Bulgaria, cu aproximativ 900.000 de stupi de albine fiecare, şi Portugalia, care avea 700.000 de stupi de albine.

La nivel regional, cel mai mare număr de stupi de albine era în regiunea Extremadura din Spania (300.200), urmată de regiunea de Nord a Portugaliei (257.040) şi regiunea de Nord-Vest a României cu 250.510 stupi de albine.

Eurostat subliniază însă că aceasta nu este imaginea completă a numărului de stupi de albine din UE, deoarece sunt luaţi în calcul doar stupii amplasaţi în ferme, în condiţiile în care în unele ţări, precum Germania, Belgia, Irlanda, Olanda, Finlanda și Suedia, numărul stupilor de albine din ferme este nesemnificativ din punct de vedere statistic.

La data de 5 aprilie 2023, Comisia Europeană a salutat iniţiativa cetăţenească europeană "Salvaţi albinele şi fermierii! Către o agricultură propice albinelor pentru un mediu sănătos" şi a recunoscut importanţa sa, în special deoarece crizele interconectate legate de schimbările climatice, poluare şi pierderea biodiversităţii reprezintă provocări din ce în ce mai mari pentru agricultura şi securitatea alimentară a Europei.

Comisia Europeană consideră că succesul iniţiativei cetăţeneşti este un semn clar al sprijinului public larg pentru acţiuni în favoarea polenizatorilor, a biodiversităţii şi a agriculturii durabile. În acest context, Comisia a solicitat Parlamentului European şi Consiliului să ajungă la acorduri rapide şi ambiţioase cu privire la propunerile legislative deja prezentate, care vor contribui la protejarea şi refacerea polenizatorilor în Europa şi la transpunerea în legislaţie a ambiţiilor cetăţenilor.

Ziua mondială a albinelor se sărbătoreşte, în fiecare an, la 20 mai, în scopul evidenţierii importanţei albinelor pentru umanitate şi necesităţii protejării acestora dar şi a altor polenizatoare. Data aleasă reprezintă ziua de naştere a lui Anton Jana (20 mai 1734 - 13 septembrie 1773), considerat un pionier şi un expert important al apiculturii moderne.

(Sursa: Agerpres)

Vizualizat: 2367 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Mesaj șeful APIA pentru apicultori!

Mesaj șeful APIA pentru apicultori!

"Am început în data de 26 aprilie primirea cererilor de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol," anunță directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). 

Comunicat APIA ASTĂZI: Plăți apicultori pentru acest an!

Comunicat APIA ASTĂZI: Plăți apicultori pentru acest an!

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează potențialii beneficiari că pot depune cererile de plată şi documentele doveditoare pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2023 din cadrul Planului Strategic PAC 2023-2027, finanţate din Fondul European de Garantare Agricolă şi de la bugetul de stat.

Ajutor de minimis 15 euro/familia de albine!

Ajutor de minimis 15 euro/familia de albine!

Un ajutor de minimis de circa 15 euro pe familia de albine ar fi binevenit, pe fondul unei primăveri capricioase şi în contextul în care producţia de miere depinde 90% de condiţiile climatice.

Fără albine nu există agricultură durabilă!

Fără albine nu există agricultură durabilă!

"Nu putem vorbi de o agricultură sustenabilă și durabilă fără să avem albine," spune europarlamentarul român Daniel Buda, vicepreședinte Comisia AGRI, Parlament European.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii