Uniunea Europeană şi Brazilia, doi dintre cei mai mari producători de produse agricole la nivel mondial, au transmis Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) o propunere comună vizând sprijinul pentru producţia agricolă şi măsuri de securitate alimentară.
Obiectivul declarat este de a limita distorsiunile de piaţă, în vederea asigurării la nivel global a unor condiţii echitabile pentru agricultori, ţinând seama în acelaşi timp de nevoile particulare ale ţărilor în curs de dezvoltare.
"Sunt încântat că UE şi Brazilia pot să îşi continue rolul de lider manifestat în 2015 la Conferinţa ministerială de la Nairobi, unde propunerea noastră comună a condus la istorica reformă a regulilor vizând concurenţa în domeniul exporturilor de produse agricole", a fost reacţia declarativă a comisarului european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Phil Hogan.
Acesta a precizat că, în prezent, îşi îndreaptă atenţia către subvenţiile agricole interne. "UE şi-a reformat substanţial politica agricolă. Această propunere ar trebui să îndemne alţi membri ai OMC să urmeze exemplul nostru şi astfel să asigure condiţii de concurenţă echitabile pentru toţi agricultorii pe pieţele locale, regionale şi globale", consideră irlandezul.
Propunerea sugerează crearea unor condiţii de concurenţă echitabile între membrii Organizaţiei Mondiale a Comerţului prin limitarea, proporţional cu dimensiunea sectorului agricol al fiecărei ţări, a subvenţiilor agricole care denaturează comerţul. Iniţiativa ţine seama de nevoile specifice ale ţărilor în curs de dezvoltare, statele cel mai puţin dezvoltate urmând a fi scutite de orice limite pentru subvenţii, pentru a permite dezvoltarea sectorului lor agricol.
Având în vedere importanţa bumbacului pentru multe ţări în curs de dezvoltare, propunerea abordează, de asemenea, într-un mod specific, oportun şi ambiţios, subvenţiile aplicate în acest sector şi care denaturează comerţul. În ceea ce priveşte schemele de deţinere de stocuri publice în scopul asigurării securităţii alimentare, propunerea pune în aplicare mandatul Conferinţei ministeriale din 2013 de a reconcilia practicile publice existente cu regulile OMC privind subvenţiile.
Sprijinul intern acordat agriculturii reprezintă un aspect important în negocierile premergătoare celei de a 11-a Conferinţe ministeriale a OMC, care va avea loc la Buenos Aires, în decembrie 2017.