Piaţa europeană a cărnii de porc a rămas constantă în ultima perioadă, cu mici excepţii. Cotaţiile franceze şi daneze au rămas neschimbate în ultima săptămână analizată. În Spania, preţurile au scăzut cu 4 cenţi, în acelaşi timp în Suedia şi Marea Britanie ratele de schimb sunt din nou „vinovate” ce corectarea cotaţiilor de pe piaţă.
Ca rezultat a finalizării perioadei vacanţelor, în Marea Britanie cererea de carne de porc este aşteptată să devină mai „vioaie”, în creştere faţă de perioada precedentă. Desigur, aceasta se va reflecta într-o creştere a sumelor plătite pentru această marfă alimentară, au estimat specialiştii. Piaţa a infirmat însă aceste previziuni iar preţurile au rămas, cel puţin deocamdată, constante. În Spania, scăderile cotaţiilor sunt datorate cantităţilor mari de porci ajunşi la maturitate şi la greutatea optimă pentru sacrificare.
Numărul mare de animale disponibile pentru sacrificare va putea fi plasată lejer pe piaţa cărnii. Chiar şi aşa, cu o cerere în creştere, preţurile nu vor fi influenţate, cel puţin pe termen scurt, de cantitatea de carne disponibilă pentru prelucrare şi vânzare directă. Aşadar, preţurile vor rămâne relativ constante.
Exporturile vor creşte în acest an
Urmând unui an destul de dificil pentru piaţa cărnii de porc, cauzată mai ales de limitarea cantităţilor de carne importată de principalele ţări interesate de acest produs, perioada următoare va aduce un reviriment, se arată într-un raport întocmit de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimente şi Agricultură - FAO.
În acest an, comerţul cu carne de porc ar putea ajunge la 6 milioane de tone, o evoluţie pozitivă cu 3 procente faţă de 2009, an în care a avut loc o scădere de opt procente a vânzărilor. Trebuie spus că aceste estimări optimiste au fost în mare parte bazate pe exporturile de carne americană şi braziliană, niveluri iniţiale ce nu au fost încă atinse.
Totuşi, exporturile din Uniunea Europeană sunt în creştere, aceasta ca rezultat al devalorizării euro, ceea ce a făcut carnea provenită de aici mult mai atractivă pe piaţa mondială.
Exporturile de carne dar şi de grăsime şi organe către alte ţări, din ianuarie până în mai, au crescut cu 13%, până la aproape un milion de tone. Interesant este că organele şi grăsimea reprezintă jumătate din cantitatea totală. Chiar şi aşa cea mai mare creştere a fost la carnea proaspătă, dar şi la cea refrigerată, cu 22%.
Exporturile către Rusia s-au dublat în ultima perioadă ca rezultat al creşterii cererii interne. Principalii beneficiari ai situaţiei bune de pe piaţă sunt Danemarca şi Germania. De asemenea, exporturile irlandeze au arătat o creştere importantă, de la 1.600 la 3.600 de tone, în primele patru luni ale anului în curs.