Conform ultimelor estimări, condiţiile meteo nefavorabile, valul de căldură din centrul şi nordul Europei şi precipitaţiile excesive din estul continentului, au diminuat cantitativ şi calitativ producţia de cereale din Uniunea Europeană.
În Franţa, rapoartele sugerează că producţia medie obţinută este mai mică decât cea obţinută în 2009, dar calitatea este considerat a fi destul de bună. În regiunea de nord, Picardie, care este principala sursă de pentru furnizarea de cereale către portul Rouen, s-a recoltat peste 20% din suprafaţă şi datele primite sugerează că producţia obţinută este mai mică cu 15-20% decât anul trecut. Cu toate acestea, este nevoie de cel puţin încă o săptămână de recoltare pentru a avea o mai bună imagine asupra cantităţii şi calităţii recoltei de anul aceasta.
În Germania, asociaţia agricultorilor (DBV) a anunţat că fermierii se tem că recolta de grâu de anul acesta ar putea fi cu până la 10-20% mai mică decât recolta din 2009. Cu toate acestea, producţia de orz, cultură la care recoltare este mai avansată, este cu doar 3% mai mică decât anul trecut, conform rapoartelor oficiale, iar calitatea surprinzător de bună. Şi la rapiţă recoltarea este în curs, cantitatea fiind mai mică însă calitatea mai bună.
Până la data de 28 iulie, a fost recoltat orzul de toamnă de pe jumătate din suprafaţa cultivată în Marea Britanie. Producţiile obţinute au fost de puţin peste 4 t/ha şi ocazional de până la 10-11 t/ha. Calitatea recoltei este în general bună, cu greutatea specifică (hectolitrică) între 61-69 kg/hl şi un conţinut mediu de azot de 1,5-1,8%, cu limite între 1% şi 5%.
La grâu s-a recoltat (până la aceeaşi dată) numai 1% din suprafaţa semănată în Marea Britanie. Producţiile medii obţinute au fost de 5,0-8,5 t/ha, primele recoltate fiind soiurile timpurii care au suferit o coacere prematură, ca urmare a secetei. Cu toate acestea calitatea recoltei este bună.
La rapiţă a fost recoltată aproape 20% din suprafaţa cultivată. Nu sunt încă disponibile informaţii privind producţiile medii obţinute, dar conţinutul mediu de ulei este de 44%.
Puternica presiune pe lira sterlină face ca preţurile la cereale, în Marea Britanie, să fie mai mari (raportate la euro) şi astfel exporturile britanice mai puţin competitive.