KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Peste trei sferturi din producţia de alimente din Europa depinde de polenizarea de către albine

Publicat: 06 octombrie 2011 - 21:56
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten
Parlamentul European cere o acţiune coordonată şi suplimentarea fondurilor pentru salvarea albinelor

Parlamentul European (PE) cere Comisiei Europene şi Statelor Membre UE o acţiune coordonată pentru salvarea albinelor, care să includă creşterea investiţiilor în cercetare şi a fondurilor pentru programele de apicultură după 2013.

Conform unui raport adoptat în 6 octombrie 2011 de Comisia pentru Agricultură din PE, creşterea mortalităţii în rândul populaţiei de albine ar putea devasta producţia de alimente şi stabilitatea mediului în UE.

Circa 84% din speciile de plante şi 76% din producţia de alimente din Europa depind de polenizarea de către albine, se arată într-un comunicat citat de Agerpres.

În plus, sectorul apicol oferă, direct şi indirect, venituri pentru peste 600.000 de cetăţeni din UE.

Sectorul apicol are nevoie de mai mulţi bani după 2013

Europarlamentarii cer Comisiei Europene şi statelor membre să-şi suplimenteze eforturile pentru a ajuta albinele şi apicultorii să supravieţuiească, dat fiind faptul că sănătatea coloniilor de albine este afectată de numeroşi factori letali şi că cercetarea şi practica veterinară au un rol redus în prevenirea eficientă sau în controlul bolilor.

„Creşterea mortalităţii în rândul populaţiei de albine ameninţă stupinele nu numai din Europa, ci din întreaga lume”, a declarat autorul raportului, europarlamentarul ungar Csaba Sándor Tabajdi (S&D), care a adăugat că „în joc este siguranţa alimentară”.

Stup albine_b

„Este nevoie stringentă de finanţare comunitară pentru cercetare şi dezvoltarea de noi produse veterinare pentru sănătatea albinelor”, a mai afirmat el, citat în comunicat.

Comisia pentru Agricultură a PE recomandă suplimentarea ajutorului financiar pentru apicultură în cadrul noii Politici Agricole Comune (PAC) după 2013, sporirea sprijinului pentru o cercetare coordonată, încurajarea schimburilor de informaţii şi oferirea de instruire adecvată pentru apicultori, fermieri şi veterinari.

Eurodeputaţii recomandă şi sisteme de supraveghere la nivel naţional şi standarde armonizate la nivelul UE privind colectarea de date privind sectorul apicol

Un obstacol major în reducerea mortalităţii în rândul populaţiei de albine îl constituie lipsa unor date de încredere, se mai precizează în comunicat. Pentru a se obţine informaţii corecte privind problemele legate de sănătatea albinelor şi pentru a se permite realizarea unor comparaţii mai bune, eurodeputaţii vor crearea unor sisteme de supraveghere la nivel naţional şi standarde armonizate la nivelul UE privind colectarea de date.

Raportul adoptat  în Comisia pentru Agricultură a PE urmează să fie supus la vot în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European din 14-17 noiembrie 2011.

Vizualizat: 3004 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Simpozionul româno-francez: “Flora meliferă şi declinul albinelor”

Simpozionul româno-francez: “Flora meliferă şi declinul albinelor”

Folosirea neraţională a pesticidelor, schimbările climatice şi comerţul globalizat, între cauzele care au redus drastic numărul famililor de albine.

Seminar apicol la Bacău: 'Selecţia genetică, prioritatea momentului în apicultura românească'

Seminar apicol la Bacău: 'Selecţia genetică, prioritatea momentului în apicultura românească'

'Cred că este una dintre temele deficitar analizate de apicultori, realitatea ştiinţifică şi experienţa altor ţări în domeniu probând faptul că sporurile de producţie la miere de albine le dau tocmai procesele de selecţie genetica. Ori, la noi, în România, apicultorii lasă, de regulă, ca matcile să crească singure sau procedează la selecţii întâmplătoare. De aceea am considerat că se impune o abordare sistematică, organizată a aprofundării cunoştinţelor privind selecţia şi creşterea acestora', a explicat, pentru AGERPRES, motivaţia reuniunii de la Bacău, Relu Grigoraş, vicepreşedintele ACA Bacău.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
jc
|
10. 08, 2011. Saturday 20:16

foarte buna idee. d-l acela are dreptate. de fapt se spune ca omenirea va mai supravietui doar 50 de ani daca albinele vor disparea total. poate n-o fi chiar asa, dar nici farte departe de adevar nu e. apicultura e foarte importanta. multi cultivatori si-au dat seama , ca daca aduc o stupina in preajma campurilor, productia creste cu pana la 50 %. trebuie studiata problematica asta, sunt sigur ca nu e nimic de pierdut, avem doar de castigat.

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată KRONE BiG Pack – Randament și densitate!

Bancul zilei

Ce păţeşte un hoţ...

Ce păţeşte un hoţ...
Un hoţ intră într-o casă şi începe să fure. Detalii