Adama
Vinasa Rompak

Peste trei sferturi din producţia de alimente din Europa depinde de polenizarea de către albine

Publicat: 06 octombrie 2011 - 21:56
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten
Parlamentul European cere o acţiune coordonată şi suplimentarea fondurilor pentru salvarea albinelor

Parlamentul European (PE) cere Comisiei Europene şi Statelor Membre UE o acţiune coordonată pentru salvarea albinelor, care să includă creşterea investiţiilor în cercetare şi a fondurilor pentru programele de apicultură după 2013.

Conform unui raport adoptat în 6 octombrie 2011 de Comisia pentru Agricultură din PE, creşterea mortalităţii în rândul populaţiei de albine ar putea devasta producţia de alimente şi stabilitatea mediului în UE.

Circa 84% din speciile de plante şi 76% din producţia de alimente din Europa depind de polenizarea de către albine, se arată într-un comunicat citat de Agerpres.

În plus, sectorul apicol oferă, direct şi indirect, venituri pentru peste 600.000 de cetăţeni din UE.

Sectorul apicol are nevoie de mai mulţi bani după 2013

Europarlamentarii cer Comisiei Europene şi statelor membre să-şi suplimenteze eforturile pentru a ajuta albinele şi apicultorii să supravieţuiească, dat fiind faptul că sănătatea coloniilor de albine este afectată de numeroşi factori letali şi că cercetarea şi practica veterinară au un rol redus în prevenirea eficientă sau în controlul bolilor.

„Creşterea mortalităţii în rândul populaţiei de albine ameninţă stupinele nu numai din Europa, ci din întreaga lume”, a declarat autorul raportului, europarlamentarul ungar Csaba Sándor Tabajdi (S&D), care a adăugat că „în joc este siguranţa alimentară”.

Stup albine_b

„Este nevoie stringentă de finanţare comunitară pentru cercetare şi dezvoltarea de noi produse veterinare pentru sănătatea albinelor”, a mai afirmat el, citat în comunicat.

Comisia pentru Agricultură a PE recomandă suplimentarea ajutorului financiar pentru apicultură în cadrul noii Politici Agricole Comune (PAC) după 2013, sporirea sprijinului pentru o cercetare coordonată, încurajarea schimburilor de informaţii şi oferirea de instruire adecvată pentru apicultori, fermieri şi veterinari.

Eurodeputaţii recomandă şi sisteme de supraveghere la nivel naţional şi standarde armonizate la nivelul UE privind colectarea de date privind sectorul apicol

Un obstacol major în reducerea mortalităţii în rândul populaţiei de albine îl constituie lipsa unor date de încredere, se mai precizează în comunicat. Pentru a se obţine informaţii corecte privind problemele legate de sănătatea albinelor şi pentru a se permite realizarea unor comparaţii mai bune, eurodeputaţii vor crearea unor sisteme de supraveghere la nivel naţional şi standarde armonizate la nivelul UE privind colectarea de date.

Raportul adoptat  în Comisia pentru Agricultură a PE urmează să fie supus la vot în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European din 14-17 noiembrie 2011.

Vizualizat: 3345 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Simpozionul româno-francez: “Flora meliferă şi declinul albinelor”

Simpozionul româno-francez: “Flora meliferă şi declinul albinelor”

Folosirea neraţională a pesticidelor, schimbările climatice şi comerţul globalizat, între cauzele care au redus drastic numărul famililor de albine.

Seminar apicol la Bacău: 'Selecţia genetică, prioritatea momentului în apicultura românească'

Seminar apicol la Bacău: 'Selecţia genetică, prioritatea momentului în apicultura românească'

'Cred că este una dintre temele deficitar analizate de apicultori, realitatea ştiinţifică şi experienţa altor ţări în domeniu probând faptul că sporurile de producţie la miere de albine le dau tocmai procesele de selecţie genetica. Ori, la noi, în România, apicultorii lasă, de regulă, ca matcile să crească singure sau procedează la selecţii întâmplătoare. De aceea am considerat că se impune o abordare sistematică, organizată a aprofundării cunoştinţelor privind selecţia şi creşterea acestora', a explicat, pentru AGERPRES, motivaţia reuniunii de la Bacău, Relu Grigoraş, vicepreşedintele ACA Bacău.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
jc
|
10. 08, 2011. Saturday 20:16

foarte buna idee. d-l acela are dreptate. de fapt se spune ca omenirea va mai supravietui doar 50 de ani daca albinele vor disparea total. poate n-o fi chiar asa, dar nici farte departe de adevar nu e. apicultura e foarte importanta. multi cultivatori si-au dat seama , ca daca aduc o stupina in preajma campurilor, productia creste cu pana la 50 %. trebuie studiata problematica asta, sunt sigur ca nu e nimic de pierdut, avem doar de castigat.

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii