Penalizări pentru întârzierea plăţilor la hectar
Publicat: 05 martie 2009 - 14:57
Comisia Europeană (CE) va penaliza România pentru întârzierea plăţilor la hectar, suma vehiculată fiind de circa 40-60 milioane euro, iar responsabilii de întârzieri, care ajung până la un an şi două luni, în unele cazuri, ar trebui să plătească, însă nu se ştie cum, a declarat ministrul agriculturii, Ilie Sârbu.
În legătură cu declaraţiile ministrului agriculturii, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a precizat că, în cazul României, pentru depăşirea termenului de efectuare a plăţilor (30 iunie 2008), CE a calculat, în conformitate cu prevederile comunitare, penalizări de 8.409.938 euro.
De asemenea, în ceea ce priveşte posibilele corecţii financiare aplicate României pentru modul în care s-au cheltuit fondurile europene, APIA precizează că, până în acest moment, nu a existat nici o informare oficială din partea CE privind suma.
Comunicatul APIA subliniază că fermierii care au beneficiat de sprijin financiar nu sunt afectaţi de aceste corecţii financiare, suma fiind suportată de la bugetul statului membru în cauză. Practic, CE nu va deconta o parte din fondurile cheltuite de statul român pentru efectuarea plăţilor pe hectar. Fermierii nu vor trebui să returneze banii, însă vor avea, cu siguranţă, de suferit ca urmare a reducerii bugetului de stat.
Potrivit precizărilor APIA, statele membre trebuie să efectueze plăţile directe către fermieri până la 30 iunie a anului următor celui pentru care se acordă sprijinul. În cazul în care restanţele de plată depăşesc 4% din totalul subvenţiilor comunitare, se aplică o penalizare graduală, pentru fiecare lună de depăşire a termenului, pentru sumele ce depăşesc 4%. Astfel, potrivit art. 9 din Regulamentul CE 883/2006, toate cheltuielile suplimentare efectuate faţă de marja de 4% se reduc cu următoarele procente: cu 10% pentru o întârziere de până la o lună, cu 25% pentru o întârziere de până la două luni, cu 45% pentru trei luni, cu 70% pentru patru luni, iar pentru o întârziere de mai mult de patru luni, cheltuielile se reduc cu 100%.
România trebuie să-şi exprime, până la 10 martie 2009, punctul de vedere privind modul în care suma a fost calculată.
Comisia a transmis o invitaţie privind participarea, în data de 27 martie 2009, la o întâlnire bilaterală privind exerciţiul financiar 2007.