Comisarul european pentru reformă financiară, Michel Barnier, şi omologul său de la agricultură, Dacian Cioloş, doresc să introducă, odată cu proiectul de reformă a reglementării pieţelor financiare, măsuri de reducere a speculei pe bursele de mărfuri. Comisia Europeană (CE) ar urma astfel să impună controale mai stricte sau extinderea legislaţiei abuzului de piaţă.
„Revizuirea Market in Financial Instruments Directive - MiFID (legea europeană care reglementează serviciile de investiţii în cele 30 de state ale Zonei Economice Europene) este unul dintre elementele cheie ale ambiţioasei reforme a pieţelor materiilor prime. Nu vom ezita să luăm în considerare noi măsuri”, a declarat Barnier, fost ministru al agriculturii în Franţa.
Pieţele de mărfuri din Europa trebuie să înăsprească reglementările, din moment ce Statele Unite avansează tot mai mult cu proiectele de reducere a activităţii speculative, considerată principala cauză a creşterii preţurilor la hrană şi energie. Proiectul nu precizează însă clar dacă sunt vizate şi bursele de măfuri.
Contractele futures cu grâu tranzacţionate în Europa au înregistrat creşteri de peste 60% ale preţurilor de la începutul lunii iulie până pe 5 august, după ce Rusia a interzis exporturile din cauza secetei, fenomen semnalat şi în Ucraina, un alt exportator important de cereale.
Dacian Cioloş s-a exprimat clar în favoarea limitării poziţiilor pe pieţele futures. „Rolul pieţelor futures este de a oferi instrumente de anticipare, de administrare a volatilităţii şi de a contribui la determinarea raportului dintre ofertă şi cerere”, susţine comisarul european pentru Agricultură, precizând că oferta mai scăzută din Ucraina şi Rusia nu pot fi singurele cauze pentru mişcările puternice ale preţului grâului.