Criza declanşată de apariţia COVID-19 continuă să afecteze economiile europene într-o manieră destul de agresivă. Iată ce spune ultimul raport al Comisiei Europene, publicat zilele trecute.
Pandemia de coronavirus continuă să aibă un impact sever asupra UE şi reprezintă o urgenţă de sănătate publică pentru cetăţenii, societăţile şi economiile europene, impunând statelor membre să adopte măsuri excepţionale.
Începând cu 31 decembrie 2019, peste 1,3 milioane de cazuri de COVID-19 au fost raportate la nivel global, inclusiv aproape 75.000 de decese. Peste 4 miliarde de persoane, sau jumătate din populaţia lumii, urmează acum măsurile de restricţii privind deplasarea puse în aplicare de multe guverne naţionale din întreaga lume pentru a preveni răspândirea virusului.
Europa continuă să fie epicentrul acestei pandemii globale. Situaţia actuală se caracterizează prin numărul de cazuri noi din UE în continuă creştere, în medie cu până la 5% în fiecare zi, numărul victimelor zilnice rămânând aproape constant. Italia şi Spania continuă să fie ţările cele mai afectate din UE.
Până la data de 7 aprilie, Irlanda era singurul stat membru care nu a introdus restricţii de frontieră sau închiderea graniţelor. Unsprezece state membre şi-au închis complet graniţele iar alte 15 state membre şi-au închis parţial frontierele. Aeroporturile sunt în prezent deschise în nouă state membre, în timp ce celelalte ţări din spaţiul comunitar au aplicat restricţii.
Niciun stat membru nu a introdus interdicţii pe lanţul de aprovizionare terestră cu marfă. Şoselele reprezintă astăzi 75% din transportul de mărfuri, iar întârzierile la trecerea frontierei au fost reduse de la ultimul raport, deoarece au fost introduse mai multe benzi verzi pentru decongestionarea traficului. Există dificultăţi punctuale la trecerile de frontieră specifice, cu timpii de aşteptare care depăşesc cele 15 minute recomandate.
În ceea ce priveşte restricţiile de circulaţie asupra cetăţenilor, în prezent există blocaje naţionale în vigoare în 26 de state membre, cu diferite grade de severitate. Școlile şi grădiniţele sunt închise în toate statele membre, cu excepţia Suediei, în timp ce universităţile sunt închise pe tot teritoriul Uniunii. Magazinele, restaurantele şi barurile sunt închise în 26 de ţări membre, fie în mod voluntar, fie prin decret, Suedia fiind singurul stat membru care nu are restricţii în vigoare.
Majoritatea statelor membre au început să pună la dispoziţie pachete de ajutor economic şi financiar pentru a atenua efectele economice ale pandemiei COVID-19. Până în prezent, 17 state membre au declarat oficial stare de urgenţă.
Harta mărusilor restrictive de pe teritoriul Uniunii Europene în contextul COVID-19