Adama
Vinasa Rompak

Noile state membre ale UE fac apel la o Politică Agricolă Comună mai echitabilă

Publicat: 31 august 2011 - 14:02
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Un grup de foste ţări comuniste din Uniunea Europeană au făcut apel la Comisia Europeană să acţioneze fără discriminare faţă de noile state membre în cadrul viitoarei sale revizuiri a Politicii Agricole Comune (PAC), potrivit unor informaţii apărute pe site-ul New Europe.

Într-o declaraţie comună, miniştrii agriculturii din ţările membre ale Grupului de la Vişegrad (Republica Cehă, Ungaria, Polonia şi Slovacia), împreună cu Bulgaria, România şi Slovenia, au făcut apel la executivul comunitar să aplice viitoarea reformă a PAC în mod corect şi fără discriminare faţă de noile state membre.

Grupul de la Vişegrad solicită respectarea Tratatului de Aderare cu UE, de către CE
UE foloseşte metode diferite pentru noile şi vechile state membre. Ca reprezentant al Slovaciei, trebuie să spun că atitudinea Comisiei Europene contravine Tratatului de Aderare cu UE”, a declarat ministrul slovac al agriculturii şi dezvoltării rurale, Zsolt Simon. „Declaraţia este un mesaj pentru Comisia Europeană, care arată respectarea de către noi a acordului. Ne aşteptăm ca reforma PAC să fie una reală, nu o simplă procedură cosmetică”, a adăugat ministrul slovac.

Cei şapte miniştri au condamnat, în declaraţia comună, propunerile Comisiei de a introduce plăţi naţionale suplimentare naţionale în 2012.
Propunerea prevede că plăţile directe în vechile şi noile state membre ale UE vor fi egale începând de anul viitor. Totuşi, plăţile naţionale suplimentare vor fi limitate în noile state membre ale UE, în timp ce alte state vor beneficia de o parte din plăţile directe destinate dezvoltării zonelor rurale.
Potrivit miniştrilor, propunerea întăreşte inegalitatea dintre vechile şi noile state UE şi nu corespunde principiului tratamentului egal.

Miniştrii vor condiţii de finanţare şi tarifare echitabile
Miniştrii au fost de acord totodată că fermierii din noile state membre se confruntă cu condiţii inechitabile de competitivitate din cauza tarifelor diferite pe hectar de teren.

Ei au sugerat ca finanţarea agriculturii să fie distribuită mai corect în rândul statelor membre şi al diferitelor categorii de fermieri. Singurul impediment ar fi că unele state au sectoare agricole mai largi decât altele. De exemplu, Franţa şi Spania primesc mai mulţi bani în cadrul PAC, în timp ce ţări precum Olanda şi Regatul Unit au îndeosebi populaţii urbanizate şi se bazează foarte puţin pe agricultură în cadrul economiei lor.

Scopul general al PAC este de a le oferi fermierilor un standard de viaţă rezonabil, consumatorilor alimente de calitate la preţuri corecte şi de a prezerva moştenirea rurală. De la introducerea sa în 1962, PAC s-a confruntat cu foarte multe critici în legătură cu modul său incorect de a recompensa un număr mai larg de producători şi în ce priveşte chestiunile de mediu, precum sustenabilitatea.

Politica Agricolă Comună urmează să fie reformată până în 2013, cu o lungă perioadă bugetară începând din 2014 până în 2020. Parlamentul European a propus deja ca fiecare ţară membră a UE să primească un procent minim din plata medie a UE. Europarlamentarii au fost de acord cu un plafon la plăţile directe pe agricultor, dar subliniază că noile reguli trebuie să ţină cont de mărimea, numărul de angajaţi şi performanţa de mediu în cazul fiecărei ferme.
sursa: Agerpres

Vizualizat: 1658 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii