Ministerul Agriculturii din Germania s-a declarat oficial împotriva dereglementării noilor tehnici genomice şi ar putea înclina balanţa în această chestiune în cadrul guvernului de la Berlin, într-o abatere de la poziţia sa anterioară de neangajare.
Comisia Europeană este de aşteptat să prezinte în luna iunie a acestui an propuneri pentru relaxarea regulilor UE privind aşa-numitele noi tehnici genomice (NTG), cunoscute şi sub denumirea de tehnici de ameliorare a plantelor, o serie de metode ştiinţifice utilizate pentru a modifica genomurile cu scopul de a îmbunătăţi anumite trăsături în plante, cum ar fi toleranţa la secetă.
În timp ce Comisia se pregăteşte să impulsioneze liberalizarea legislaţiei privind editarea genetică, Germania ar putea fi un jucător cheie în determinarea modului în care o astfel de propunere va fi acceptată în rândul statelor membre. Recent, însă, ministrul german al agriculturii, Cem Özdemir, a dat cărţile pe faţă, declarându-se împotriva dereglementării NTG, dă ce a refuzat până acum să ia o poziţie în această privinţă.
Păreri împărţite
Modul în care se poziţionează ministerul agriculturii ar putea fi decisiv în determinarea poziţiei Berlinului în această chestiune, deoarece ministerele relevante au păreri împărţite. În timp ce ministrul liberal al cercetării şi ştiinţei, Bettina Stark-Watzinger, doreşte să valorifice potenţialul noilor tehnici genomice şi bariere clare care stau în calea acestui lucru, ministrul mediului Steffi Lemke, reprezentant al verzilor, se opune cu fermitate editării genelor.