Invitat să participe la conferinţa naţională a membrilor Clubului Fermierilor Români, comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Janusz Wojciechowski, nu a putut onora cu prezenţa, însă a transmis un mesaj video către cei prezenţi la eveniment.
Iată cele mai importante declaraţii ale polonezului:
"M-am bucurat foarte mult să văd că susţineţi un model de agricultură sustenabil, care ţine cont de elementele specifice ale României şi care va contribui la Pactul ecologic european, în bineficiul siguranţei şi securităţii alimentare. Sunt sigur că agricultura vă este foarte dragă, aşa cum îmi e şi mie. M-am născut şi am crescut într-o familie de fermieri. Ştiu cât de grea este această muncă, din propria-mi experienţă. Am observat de asemenea că aţi pus un accent deosebit pe inovare. Fără îndoială, agricultura devine din ce în ce mai mult bazată pe cunoaştere. Provocările care ne aşteaptă impun o exploatare mai bună a informaţiilor pe care deja le deţinem şi crearea unor noi cunoştinţe de care vom avea nevoie peste 5, 10 sau 20 de ani.
Acesta este un lucru esenţial pentru noua generaţie de fermieri, inclusiv pentru cei din România, desigur. Pentru a realiza asta, vrem să consolidăm legăturile dintre domeniul cercetării, al serviciilor de consultanţă, fermieri şi industrie. Astfel încât sistemele agricole de cunoaştere şi inovare să devină mai eficiente şi mai interactive.
Vrem să identificăm mai multe sinergii între Politica Agricolă Comună şi politica europeană privind cercetarea, iar în acest sens am demarat o amplă iniţiativă de relaţionare menită să accelereze ritmul inovării în practică.
Prima mea prioritate în calitate de comisar european este să finalizez reforma PAC de după anul 2020. Propunerea Comisiei vizează promovarea cunoaşterii, a inovării şi digitalizării. Asta evidenţiază importanţa acestor aspecte şi rolul lor crucial pentru o Politică Agricolă Comună modernă şi sustenabilă.
Avem nevoie de o politică agricolă care oferă statelor membre mai multă flexibilitate, pentru conceperea propriilor strategii în funcţie de situaţiile, nevoile şi provocările specifice fiecăruia. Propunerea aflată acum pe masa negocierilor vizează îmbunătăţirea performanţei PAC, asigurând o mai mare flexibilitate statelor membre, dar în acelaşi timp impunând o creştere a ambiţiilor climatice şi de mediu.
Reforma Politicii Agricole Comune trebuie să includă însă şi simplificări ample ale regulilor care privesc atât fermierii cât şi administraţiile. Toate aceste noi provocări pot fi mai uşor depăşite dacă am avea mai mulţi fermieri tineri. În orice caz, ponderea tinerilor manageri de ferme din România este sub media europeană. Ar trebui să se ţină cont de acest aspect în alocarea şi distribuirea pe viitor a sprijinului european.
Nu mă voi opune niciodată unui buget mai ambiţios pentru agricultură. În acelaşi timp, voi fi mereu angajat pentru o mai mare transparenţă în ceea ce priveşte plăţile către fermieri, asigurându-mă astfel că fondurile destinate acestora sunt legitime şi meritate.
Fermierii sunt printre primii care resimt impactul schimbărilor climatice. Veţi avea un rol vital pentru Pactul Ecologic European. Înţeleg că pentru a vă asuma pe deplin acest rol veţi avea nevoie de resurse şi va trebui să ştiţi exact ce se aşteaptă de la voi. Politicile europene trebuie să fie mai prietenoase cu mediul, dar politica agricolă comună trebuie să fie mai prietenoasă cu toţi fermierii!"