Măsuri de sprijin pentru următorii patru ani
Publicat: 15 iunie 2009 - 10:00
În perioada 9 - 11 iunie 2009, reprezentantul Comisiei Europene în materie de ajutoare de stat pentru România, Michel Hendrickx, a participat, la sediul Ministerului Agriculturii, la o sesiune de discuţii în vederea clarificării măsurilor legislative cu privire la acordarea ajutoarelor de stat pentru perioada 2010-2013.
Din partea Ministerului Agriculturii, la întâlnire au fost prezenţi Daniel Botănoiu, director general al Direcţiei Generale Politici Agricole şi Cristinel Şonea, director general al Direcţiei Zootehnie. La discuţii au participat şi reprezentanţi ai Federaţiei Agrostar, ai Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România şi ai Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România Romovis, ai Patronatului Cărnii de Porc din România, ai Sindicatului Crescătorilor de Taurine din România, ai Asociaţiei Producătorilor de Zahăr din România, directorul executiv al LAPAR, preşedintele APIMAR, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Pui din România, reprezentanţi ai Bio-România, ai Asociaţiei Legume Fructe Matca Galaţi, precum şi un reprezentant al Asociaţiei Crescătorilor de Ovine din Constanţa.
Principala temă de discuţie a constituit-o găsirea unor noi formule legislative pentru acordarea de ajutoare de stat, cum ar fi ajutoarele pentru investiţii, cele pentru diversificare sau pentru protecţia mediului.
Ajutoarele pentru investiţii se referă la producţia primară şi comercializarea producţiei procesate, nivelul ajutoarelor pentru investiţii fiind de 40%, cu posibilitatea de a ajunge până la 50%, în cazul zonelor defavorizate.
Ajutoarele de diversificare se referă la achiziţionarea de echipamente durabile, construirea sau modernizarea de grajduri, silozuri, spaţii de procesare, transformarea şi comercializarea produselor agricole.
Totodată, trei tipuri de ajutoare de stat au în vedere protecţia mediului: culturile multi-anuale - cu o valoare a sprijinului de 900 euro/ha, culturile anuale - cu o valoare a sprijinului de 600 euro/ha şi cele cu alte utilizări (păşuni) - cu o valoare a sprijinului de 450 euro/ha.
De asemenea, au fost discutate măsurile ce trebuie luate pentru apariţia noii legislaţii astfel încât, până la sfârşitul anului 2009, aceste forme de sprijin să fie notificate la Comisia Europeană.