Marea Britanie: Puii crescuţi în condiţii mai bune ridică preţul de vânzare
Publicat: 23 noiembrie 2009 - 10:00
În anii ‘50, carnea de pui prăjită era considerată o delicatesă pentru sărbătorile britanicilor, iar consumul era sub un kilogram pe an de persoană. În vremurile noastre, preţul cărnii a ajuns atât de scăzut, încât puiul şi-a pierdut din caracterul de delicatesă pentru zile festive.
Acum, când banalul pui se vinde în sosuri, garnisit cu mirodenii, în
sandwich-uri sau la grătar, consumul a ajuns la 23 de kilograme de pui
pe an pe cap de locuitor. Pentru a satisface acest consum, în jur de
840 de milioane de păsări sunt sacrificate în fiecare an. Circa 16
milioane dintre puii achiziţionaţi sunt sacrificaţi în ţară, dar o mare
parte provin din import.
În majoritatea din ţările Uniunii Europene, dar şi în Brazilia sau în
Thailanda, importurile sunt folosite mai ales pentru produsele gata
preparate, se arată într-un studiu realizat de BBC.
În timp ce unele supermarketuri au decis să renunţe la puii standard, alte magazine încă mai concurează pentru a vinde produsul mai ieftin decât rivalii lor. Preţul unui pui întreg a scăzut drastic, cel mai scăzut nivel fiind de 2 lire pentru un pui întreg.
Pe kilogram, carnea de pui este încă mult mai ieftină decât celelalte tipuri de carne şi la fel a fost şi în 2008, când preţurile la produsele alimentare au crescut până la un maxim fără precedent. Preţul cărnii de pasăre a crescut însă numai cu jumătate din cât a urcat preţul la carnea de vită şi la cea de porc, afectând, astfel, profitul obţinut de fermieri.
Preţul la grâu, care reprezintă 50 la sută din furajarea un pui de tip broiler, afectează în mod direct investiţiile necesare în modificări ale sistemelor de creştere a puilor către sisteme mai „ecologice”.
Chiar şi aşa, crescătorii de pui au îmbunătăţit de mult mediul ambiant pentru puii crescuţi în interior, pentru a satisface cererea clientului. Păsările crescute în interior, dar în conformitate cu noile standarde de hrănire, necesită un cost suplimentar, cu până la o liră englezească, faţă de sistemul clasic de exploatare.