Adama
Vinasa Rompak

Liber la exporturile de carne de porc

Publicat: 20 noiembrie 2009 - 14:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
România va putea relua de la 1 ianuarie 2010 exporturile de carne proaspătă şi de produse din carne proaspătă de porc, provenită din zonele libere de pestă porcină clasică, potrivit deciziei din cadrul reuninii Comitetului Permanent pentru Lanţul Alimentar şi Sănătate Animală (SCFCAH), de la Bruxelles, informează ANSVSA. Vestea este, însă, bună, doar pentru procesatori, nu şi pentru producători.
Ţara noastră a cerut ca unităţile de procesare a cărnii de porc, care prelucrează carne provenită din zonele europene oficial libere de pestă porcină clasică, să poată livra pe piaţa europeană produse purtând mărci româneşti, condiţia aprobării acestora fiind capacitatea de a demonstra trasabilitatea cărnii materie primă şi a producţiei destinate exportului.

Odată cu reluarea exporturilor, Comisia Europeană a menţionat că, la începutul anului 2010, vor avea loc mai multe inspecţii comunitare în România pentru a urmări în continuare evoluţia pestei porcine clasice după oprirea vaccinării, precum şi capacitatea unităţilor de procesare aprobate de a implementa sistemul lohn în condiţii de siguranţă şi transparenţă.

…doar pentru lohn

“De fapt, prima zi a anului 2010 va permite exportarea produselor din carne de porc obţinute numai în sistem lohn, ceea ce înseamnă că materia primă – carnea – folosită la procesare să provină din piaţa UE şi nu autohtonă.

S-a putut înţelege de la autorităţi că acesta este primul pas în vederea ridicării totale a interdicţiei de a exporta, însă producătorii români năzuiesc speranţa că aceşti paşi nu vor fi prea mari. În caz contrar, mecanismul firesc de piaţă îi va afecta şi mai tare, procesatorii autohtoni preferând achiziţionarea carcasei din import pentru a-şi deservi pieţele externe de preparate”, afirmă Cătălin Lăpuşte, director general la SC Belcrin SA, o societate care deţine două ferme de porci cu efective de 45.000 de capete şi peste 200 de angajaţi.

“Subvenţionarea directă va înceta la finele anului curent datorită necesităţii respectării principiilor concurenţei loiale la nivelul pieţei UE, însă despre ce concurenţă loială poate fi vorba când România nu are dreptul să exporte carne produsă local?!

Cu o producţie oricum mult subdimensionată faţă de necesarul de consum, sectorul de creştere a porcului riscă o depreciere severă, mai ales în situaţia în care principalul beneficiar, industria de procesare, este tentat de piaţa potenţială a exportului, piaţă ce poate fi accesată numai  prin prelucrarea carcasei din import”, mai susţine Cătălin Lăpuşte.

Recomandări ale experţilor europeni: Atenţie la porcii din gospodării şi la mistreţi!

Pentru a evalua situaţia pestei porcine clasice în România, în perioada 10 - 11 noiembrie a.c. a avut loc, la Bucureşti, întâlnirea unităţii „Task Force pentru Pesta Porcină Clasică”  din cadrul CE. Experţii europeni au recomandat îmbunătăţirea structurii sistemului de creştere a porcilor din gospodării, ANSVSA analizând posibilitatea ca micii crescători să îşi poată vinde animalele pe piaţa locală după încetarea vaccinării, cu condiţia respectării unor condiţii minime de biosecuritate, dar şi intensificarea supravegherii porcilor mistreţi.

O altă recomandare a fost ca întrunirile grupului de experţi pentru pesta porcină clasică să aibă loc mai des şi ca ANSVSA să organizeze grupuri de lucru cu toate structurile responsabile pentru combaterea pestei, dar şi instruiri cu medicii veterinari de liberă practică, cu crescătorii de animale şi vânătorii.
Vizualizat: 928 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii