Liber la exporturile de carne de porc
Publicat: 20 noiembrie 2009 - 14:00
România va putea relua de la 1 ianuarie 2010 exporturile de carne proaspătă şi de produse din carne proaspătă de porc, provenită din zonele libere de pestă porcină clasică, potrivit deciziei din cadrul reuninii Comitetului Permanent pentru Lanţul Alimentar şi Sănătate Animală (SCFCAH), de la Bruxelles, informează ANSVSA. Vestea este, însă, bună, doar pentru procesatori, nu şi pentru producători.
Ţara noastră a cerut ca unităţile de procesare a cărnii de porc, care prelucrează carne provenită din zonele europene oficial libere de pestă porcină clasică, să poată livra pe piaţa europeană produse purtând mărci româneşti, condiţia aprobării acestora fiind capacitatea de a demonstra trasabilitatea cărnii materie primă şi a producţiei destinate exportului.
Odată cu reluarea exporturilor, Comisia Europeană a menţionat că, la începutul anului 2010, vor avea loc mai multe inspecţii comunitare în România pentru a urmări în continuare evoluţia pestei porcine clasice după oprirea vaccinării, precum şi capacitatea unităţilor de procesare aprobate de a implementa sistemul lohn în condiţii de siguranţă şi transparenţă.
…doar pentru lohn
“De fapt, prima zi a anului 2010 va permite exportarea produselor din carne de porc obţinute numai în sistem lohn, ceea ce înseamnă că materia primă – carnea – folosită la procesare să provină din piaţa UE şi nu autohtonă.
S-a putut înţelege de la autorităţi că acesta este primul pas în vederea ridicării totale a interdicţiei de a exporta, însă producătorii români năzuiesc speranţa că aceşti paşi nu vor fi prea mari. În caz contrar, mecanismul firesc de piaţă îi va afecta şi mai tare, procesatorii autohtoni preferând achiziţionarea carcasei din import pentru a-şi deservi pieţele externe de preparate”, afirmă Cătălin Lăpuşte, director general la SC Belcrin SA, o societate care deţine două ferme de porci cu efective de 45.000 de capete şi peste 200 de angajaţi.
“Subvenţionarea directă va înceta la finele anului curent datorită necesităţii respectării principiilor concurenţei loiale la nivelul pieţei UE, însă despre ce concurenţă loială poate fi vorba când România nu are dreptul să exporte carne produsă local?!
Cu o producţie oricum mult subdimensionată faţă de necesarul de consum, sectorul de creştere a porcului riscă o depreciere severă, mai ales în situaţia în care principalul beneficiar, industria de procesare, este tentat de piaţa potenţială a exportului, piaţă ce poate fi accesată numai prin prelucrarea carcasei din import”, mai susţine Cătălin Lăpuşte.
Recomandări ale experţilor europeni: Atenţie la porcii din gospodării şi la mistreţi!
Pentru a evalua situaţia pestei porcine clasice în România, în perioada 10 - 11 noiembrie a.c. a avut loc, la Bucureşti, întâlnirea unităţii „Task Force pentru Pesta Porcină Clasică” din cadrul CE. Experţii europeni au recomandat îmbunătăţirea structurii sistemului de creştere a porcilor din gospodării, ANSVSA analizând posibilitatea ca micii crescători să îşi poată vinde animalele pe piaţa locală după încetarea vaccinării, cu condiţia respectării unor condiţii minime de biosecuritate, dar şi intensificarea supravegherii porcilor mistreţi.
O altă recomandare a fost ca întrunirile grupului de experţi pentru pesta porcină clasică să aibă loc mai des şi ca ANSVSA să organizeze grupuri de lucru cu toate structurile responsabile pentru combaterea pestei, dar şi instruiri cu medicii veterinari de liberă practică, cu crescătorii de animale şi vânătorii.