Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

Înconjurul lumii în... ŞTIRI AGRICOLE!

Ioan LADOŞI
Publicat: 28 ianuarie 2019 - 11:13
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

BREXIT, BUGET POLITICA AGRICOLĂ COMUNĂ (PAC), SUBVENŢII BOVINE, UN PRIM-MINISTRU SUSPECTAT DE FRAUDĂ CU FONDURI UE, PESTA PORCINĂ AFRICANĂ ŞI UN FURT MAI PUŢIN OBIŞNUIT.

Chiar dacă pare un subiect îndepărtat şi mai puţin interesant pentru noi, BREXIT-ul va afecta într-un fel sau altul multe familii din România ale căror membri lucrează în industria agroalimentară a Marii Britanii. Principalele asociaţii ale fermierilor din Regat au fost, de la bun început, împotriva ieşirii ţării lor din UE. Cei mai vocali au devenit, în ultima vreme, membrii Asociaţiei fermierilor din avicultură, care cer imperativ guvernului britanic abandonarea acestui proiect, ca urmare a „lipsei acute de forţă de muncă şi costurilor de producţie mult mai mari faţă de fermierii Europei continentale, fapt ce va conduce la o scumpire a produselor alimentare pe termen mediu şi lung”. Lor li s-au alaturat fermierii din Irlanda de Nord, care apreciază că ieşirea din UE „va induce haos în agricultura Regatului, precum şi lipsa de competitivitate la export a cărnii de bovine produsă în Irlanda de Nord”. Oare s-au trezit şi britanicii?

Politica Agricolă Comunitară (PAC) şi al său buget pentru perioada 2020-2027 stârneşte multă agitaţie şi controverse chiar în interiorul forurilor europene de la Bruxelles. Recent, au fost luate în „cătare” subvenţiile pentru specia bovină, precizându-se că „90% din veniturile anuale ale fermierilor crescători de bovine sunt, de fapt, subvenţii” şi că vaca ar trebui să nu mai fie considerat „animalul sacru al UE” nu doar din acest motiv, ci şi pentru că acest sector „contribuie masiv la poluarea Europei cu amoniac şi bioxid de carbon”.

Aceeaşi Politică Agricolă Comunitară (PAC) a fost dur atacată recent de către Curtea Auditorilor din Franţa care consideră că 14 miliarde de euro, adică jumătate din fondurile alocate subvenţionării fermierilor francezi, sunt cheltuite aiurea, fără efecte reale şi benefice în economie. De asemenea, raportul mai concluzionează că subvenţiile pentru zootehnie sunt la jumătate din valoarea anuală pe care o primesc fermierii din producţia vegetală. Oare toate aceste realităţi nu vor conduce la diminuarea drastică a bugetului PAC? Rămâne de văzut! Pe când vom ajungem şi noi la masă, pare că se termină tortul!

Când credeam că România e unică în felul ei, ştirea că 600 de oi au fost furate în mai puţin de o oră de la o fermă din Marea Britanie, ne face să reflectăm dacă suntem chiar atât de speciali precum credem... Asta da eficienţă în a face să dispară o turmă de oi! Ce-i drept, făptaşii încă nu au fost depistaţi, aşa că surprizele mai pot să apară!

Şi încă o ştire în acelaşi context al... scamatoriilor. Prim-ministrul Cehiei, în calitatea sa de (fost) mare investitor într-unul dintre cele mai mari afaceri din agricultura Cehiei a fost luat recent la ochi de către UE pentru fraudarea fondurilor europene. Vi se pare cunoscut scenariul? Deci, din nou, nu suntem unici nici la acest capitol!

Şi în privinţa răspândirii Pestei Porcine Africane începem să coborâm în topurile internaţionale la numărul de porci morţi şi ucişi, însă doar în valori absolute. Dacă la noi această cifră a depăşit recent 364 mii capete, China ne-a luat-o mult înainte cu cei aproape un milion de porci morţi şi eutanasiaţi. Totuşi, în procente suntem în continuare „pe val”, dacă avem în vedere că România are (spun gurile rele) 5 milioane de porci, iar China vreo... 50 de milioane!

(foto: theneweconomy.com)

Vizualizat: 871 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

NOU ORDIN MADR: DESPĂGUBIRI PENTRU LUCERNĂ, TRIFOI!

NOU ORDIN MADR: DESPĂGUBIRI PENTRU LUCERNĂ, TRIFOI!

07 august 2020 - 18:53

OFICIAL. Ministerul Agriculturii a modificat ordinul prin care fermierilor li se acordă despăgubiri pentru culturile agricole distruse de secetă. Pe lista culturilor agricole pentru care fermierii vor primi compensații au fost adăugate: lucerna, trifoiul, hameiul, plantațiile pomicole și viticole precum și culturile agricole de primăvară.

ȘEFUL APIA, ÎNTÂLNIRE LA NIVEL ÎNALT!

ȘEFUL APIA, ÎNTÂLNIRE LA NIVEL ÎNALT!

07 august 2020 - 17:48

COMUNICAT. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează cu privire la faptul că astăzi, 07 august 2020, directorul general, Adrian Pintea, a primit la sediul instituției, vizita Excelenței sale, domnul Rahul SHRIVASTAVA, Ambasadorul Indiei în România, anunță un comunicat APIA transmis pentru AGROINFO.

GHIȚĂ CIOBANUL, NOUL PREȘEDINTE AL ASOCIAȚIEI PROFESIONALE A CIOBANILOR!

GHIȚĂ CIOBANUL, NOUL PREȘEDINTE AL ASOCIAȚIEI PROFESIONALE A CIOBANILOR!

06 august 2020 - 21:24

SCHIMBARE LA CONDUCEREA APC! Crescătorul de ovine Gheorghe Dănulețiu din Jina, Sibiu, cunoscutul Ghiță Ciobanul, este de astăzi noul președinte al Asociației Profesionale a Ciobanilor (APC).

CE SE ÎNTÂMPLĂ CU SUBVENȚIA PENTRU TOMATE! VESTEA AȘTEPTATĂ DE LEGUMICULTORI!

CE SE ÎNTÂMPLĂ CU SUBVENȚIA PENTRU TOMATE! VESTEA AȘTEPTATĂ DE LEGUMICULTORI!

06 august 2020 - 16:29

SUBVENȚIA DE 3.000 DE EURO! Programul Tomata a fost accesat anul acesta de circa 18.000 de cultivatori de roșii în spații protejate. Problema este că numărul mare de fermieri eligibili la plată scade cuantumul subvenției. Fermierii ar urma să primească aproximativ 2.250 de euro/1.000 mp cultivați cu tomate în spații protejate în loc de 3.000 de euro, sumă la care se așteaptă ei.

UN CIOBAN din ROMÂNIA I-A SCRIS PRIM-MINISTRULUI UNGARIEI!

UN CIOBAN din ROMÂNIA I-A SCRIS PRIM-MINISTRULUI UNGARIEI!

06 august 2020 - 14:40

EXCLUSIV AGROINFO. Vă rog să-mi spuneți dacă aș putea găsi pășune în Ungaria pentru 85 de vaci. Îl roagă oierul, în scrisoare, pe premierul Ungariei. Crescătorul de animale a scris la toate instituțiile din România, de la primărie la Ministerul Agricuturii, la Guvernul României, la Președinție și, mai nou, la Parlamentul României, la Camera Deputaților. Sătul de promisiuni, Romi Mariș a trimis astăzi o scrisoare către Guvernul Ungariei. Oierul roagă să fie ajutat să se mute cu fermă cu tot în țara vecină.

BANII ÎN CONTURI! CUANTUM SUBVENȚIE APIA pentru un LITRU DE MOTORINĂ pentru ANUL 2020!

BANII ÎN CONTURI! CUANTUM SUBVENȚIE APIA pentru un LITRU DE MOTORINĂ pentru ANUL 2020!

06 august 2020 - 10:48

OFICIAL! Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin Centrele Județene, aduce la cunoștința opiniei publice că efectuează plățile aferente ajutorului de stat la motorina utilizată în agricultură, pentru cantitățile de motorină utilizate în perioadele 01.01. – 31.03.2020 (trimestrul I/2020). Prețul pe litrul de motorină plătit fermierilor este mai mic prin comparație cu prețul de anul trecut.

ORDIN ÎN VIGOARE: OBLIGATORIU REGISTRUL ELECTRONIC DE EVIDENȚĂ A ZILIERILOR!

ORDIN ÎN VIGOARE: OBLIGATORIU REGISTRUL ELECTRONIC DE EVIDENȚĂ A ZILIERILOR!

06 august 2020 - 09:07

ORDINUL MINISTERULUI MUNCII! Fermierii care lucrează cu zilieri trebuie să știe că este în vigoare Ordinul MMPS 1140/2020, publicat pe 13 iulie 2020 în Monitorul Oficial. Pe 23 iulie 2020, a fost publicată în Monitorul Oficial și Metodologia de întocmire și transmitere a Registrului electronic de evidență a zilierilor. Fermierii sunt obligați să dețină și să completeze acest registru.

SUBVENȚII APIA 2020: TRANSFERUL DE EXPLOATAȚIE!

SUBVENȚII APIA 2020: TRANSFERUL DE EXPLOATAȚIE!

06 august 2020 - 08:11

INFORMAȚII APIA. Cum beneficiați de subvențiile agricole aferente acestui an dacă ați preluat o fermă după încheierea sesiunii de depunere a cererii unice de plată la APIA pentru campania 2020? AGROINFO vă pune la dispoziție toate informațiile de care aveți nevoie ca să nu pierdeți banii. Informațiile sunt furnizate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

PREZENTAȚI ACTELE LA CONTROLUL APIA!

PREZENTAȚI ACTELE LA CONTROLUL APIA!

06 august 2020 - 07:31

VERIFICĂRI APIA SUBVENȚII! Actele pe care trebuie să le dețină fiecare fermier verificat de inspectorii Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA)! Vă punem la dispoziție documentele obligatoriu de prezentat inspectorilor Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) care vă verifică exploatațiile agricole pentru care ați solicitat subvenții în campania 2020.

BOALA CARE AMENINȚĂ FERMELE DE ANIMALE!

BOALA CARE AMENINȚĂ FERMELE DE ANIMALE!

05 august 2020 - 18:46

FOCARE DE RABIE LA VACI, CONFIRMATE! Focar de rabie la vaci confirmat în nordul Republicii Moldova, în municipiul Bălți și în raionul Florești, anunță Radio Chișinău. Pericolul este ca boala să fie adusă în România de animalele sălbatice. Boala este o amenințare mai ales pentru fermele de animale situate la granița cu Republica Moldova.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Semănat în sistem No-till

Semănat în sistem No-till

Cu siguranţă aţi auzit despre “No till”, adică “fără arătură”. În ţara noastră sunt puţini fermieri care au decis să producă în acest sistem. Unul dintre ei este Laurenţiu Gogoşeanu din comuna Murgaşi, judeţul Dolj. Iată tehnologia No-till în imagini!

Reporter: Paula Ciupag
Operator imagine: Dănut Viezuină
Montaj: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

La psihiatru

La psihiatru
- Medicul meu a insistat să trec pe la dumneavoastră, spuse pacientul către psihiatru. Detalii