Discursul rostit acum două zile de premierul Marii Britanii, Theresa May, a subliniat câteva dintre priorităţile-cheie ale guvernului de la Londra pentru negocierile de ieşire din UE, însă organizaţiile agricole din Regat se aşteaptă la ce este mai rău.
Theresa May a enumerat douăsprezece priorităţi pentru Brexit, inclusiv obiective, punând accentul pe controlul imigraţiei şi cooperarea în domeniul combaterii criminalităţii. De asemenea, ea a subliniat că Marea Britanie ar trebui să caute un acord de liber schimb cu Uniunea Europeană, în loc să rămână membră a pieţei unice.
În replică, reprezentanţii Uniunii Fermierilor (NFU) au ţinut să-i amintească premierului conservator că 72 la sută din exporturile agricole britanice au ca destinaţie state din Uniunea Europeană şi că este nevoie de găsirea unor soluţii imediate pentru perioada post-Brexit, care să ofere oportunităţi reale mediului comercial.
"Sperăm că ambiţia primului-ministru poate fi atinsă, dar după cum ştim acest gen de aranjamente durează ani de zile şi nu acoperă toate tipurile de produse", se arată într-un comunicat semnat de Consiliul NFU. "În cazul în care o înţelegere rapidă şi cuprinzătoare nu poate fi realizată, ar fi absolut vital să existe mecanisme adecvate pentru a evita colapsul economic şi a permite agricultorilor să se adapteze la noile realităţi", mai susţin reprezentanţii Uniunii Fermierilor din Marea Britanie.
Consiliul NFU a adăugat că doreşte să poarte de urgenţă discuţii cu guvernul pe tema Brexit-ului, pentru a stabili împreună detaliile şi angajamentele perioadei de tranziţie. Înaintea discursului formulat de premierul Theresa May, Uniunea Fermierilor din Ţara Galilor avertiza autorităţile britanice că ar trebui să caute să obţină un acord de liber schimb cu Noua Zeelandă, lucru de altfel agreat şi de către premier. Ţara Galilor, care mizează în principal pe creşterea animalelor, este în mod special dependentă de exporturile către Europa continentală şi a cerut încă de la momentul referendumului accesul deplin şi neîngrădit la piaţa comună.