Producţia italiană de carne de pasăre va creşte în acest an cu 4%, în timp ce la carnea de porc creşterea va depăşi 5%. Dacă anul 2009 a fost caracterizat printr-o performanţă mai redusă a industriei cărnii în ceea ce priveşte volumul producţiei, pentru acest an situaţia este aşteptată să se îmbunătăţească.
Preţurile mici la lapte, în Italia şi în Europa în general, încep să crească, aceasta odată cu creşterile de preţuri la cereale. La carnea de porc se aşteaptă realizarea unei creşteri de 5,6% pe următorii cinci ani, de la 1,55 milioane de tone la 1,64 milioane tone în 2014. Producţia este „ajutată” de preţurile încă mici la cereale, iar riscurile pentru această industrie sunt legate exact de o posibilă creştere explozivă a preţurilor furajelor.
La capitolul lapte, preţurile negociate în Lombardia, principala zonă producătoare pentru Italia, au fost fixate la 33,16 euro pe litru în primele şase luni ale anului în curs. Producţia de lapte va fi tot în creştere, până în 2014 se va ajunge la 12,6 milioane de tone. Fermierii italieni au acum mai multă putere de negociere, după ce au semnat contracte cu industria procesatoare.
De asemenea, se discută tot mai des despre negocieri colective, ceea ce întăreşte puterea de negociere a fermierilor. Tot preţurile reduse la furaje dar şi valoarea mai slabă a euro sunt în favoarea producătorilor din industria italiană de păsări. Creşterea la acest capitol va fi de 3,9%, până la 1,19 milioane de tone. Totuşi, având în vedere situaţia economică existentă, prognozele specialiştilor ar putea fi date peste cap.