Ca urmare a deciziei Curţii Europene de Justiţie, Franţa a renunţat la planurile de a permite cultivatorilor de sfeclă de zahăr să folosească din nou în acest an un pesticid interzis din cauza riscurilor pentru albine.
După ce a acordat cultivatorilor de sfeclă de zahăr în 2020 o scutire de până la trei ani de la interzicţia generală privind utilizarea substanţelor chimice pe bază de neonicotinoide, guvernul de la Paris pregătea o a treia şi ultima dispensă anuală pentru a acoperi recolta din 2023. Cu toate astea, în urma hotărârii anunţate recent de instanţa europeană, Franţa s-a sucit şi a renunţat la a extinde cu un an această derogare.
"Nu vom cere al treilea an de scutire pentru seminţele de sfeclă de zahăr tratate. S-a terminat", a declarat ministrul francez al Agriculturii şi Alimentaţiei, Marc Fesneau, după o întâlnire cu reprezentanţii sectorului zahărului. Scutirea de trei ani a avut ca scop protejarea culturilor de o boală care a devastat recolta de sfeclă de zahăr din 2020, oferind în acelaşi timp sectorului timp să dezvolte alte soluţii eficiente de protecţie a culturilor.
Guvernul francez ar acoperi orice pierderi suportate de cultivatori dacă boala, cunoscută sub numele de virusul galben şi transmisă de afide, ar apărea în acest an, a ţinut totuşi să precizeze Fesneau. De asemenea, Franţa ar urma să ridice la nivelul UE problema importurilor de zahăr şi bioetanol din ţări care nu sunt supuse restricţiilor privind neonicotinoidele, a adăugat ministrul din Hexagon.
Fermierii şi producătorii de zahăr au avertizat că decizia Curţii Europene de Justiţie ar putea duce la o scădere suplimentară a suprafeţelor cultivate cu sfeclă de zahăr şi ar putea ameninţa viitorul fabricilor de zahăr, în timp ce organizaţiile care luptă împotriva utilizării pesticidelor în agricultură au salutat poziţia organului juridic suprem al Uniunii Europene.