În pofida campaniei naţionale intens mediatizate cu privire la interzicerea utilizării glifosatului, Franţa a înregistrat o creştere semnificativă a vânzărilor acestui produs considerat nociv pentru mediu de către ecologişti.
Autorităţile franceze şi-au fixat ca obiectiv excluderea de la comercializare a erbicidelor pe bază de glifosat până la sfârşitul anului 2020, însă cu toate acestea statisticile oficiale demonstrează că vânzările produselor în cauză au sporit cu 10 la sută în 2018, când s-a adus pentru prima dată în discuţie această interdicţie.
Pe lângă asta, vânzările globale de produse fitosanitare au crescut spectaculos în ultimii doi ani, punând la îndoială practic fezabilitatea planului Franţei de a reduce la jumătate utilizarea pesticidelor până în 2025, chiar dacă ministrul Agriculturii din această ţară, Didier Guillaume, a încercat recent să asigure din nou fermierii că nu va reveni asupra deciziei în cazul glifosatului.
"Angajamentele asumate de preşedinte vor fi păstrate. Glifosatul va fi interzis pentru majoritatea utilizărilor până la sfârşitul anului 2020", a declarat Guillaume în faţa Adunării Naţionale, la 9 ianuarie. Se pune însă tot mai serios problema lipsei de alternative în cazul în care glifosatul va dispărea complet de pe piaţa franceză aşa cum se doreşte. Lista excepţiilor ar trebui să fie prezentată până în iunie 2020.
O altă preocupare cu privire la proiectul de 0% glifosat este lipsa de aliniere cu alte ţări europene, al căror calendar pentru eliminarea treptată a glifosatului nu este restricţionat, deoarece autorizarea substanţei la nivelul UE a fost extinsă până în 2022. "Dacă spunem că glifosatul trebuie interzis până la sfârşitul anului, şi alte ţări nu iau măsuri similare, avem atunci o problemă de concurenţă neloială în interiorul blocului comunitar", a recunoscut ministrul.
Autorităţile de la Paris s-au manifestat foarte vocal împotriva reautorizării glifosatului de către Uniunea Europeană. Însă, în practică, întâmpină mari dificultăţi în a-şi propaga mesajul. Într-un interviu acordat Euractiv anul trecut, comisarul UE pentru Sănătate de atunci, Vytenis Andriukaitis, a sugerat că preşedintele francez Emmanuel Macron "a vorbit prea tare" împotriva glifosatului înainte de alegeri.
Planul francez "Ecophyto", care vizează reducerea consumului de produse fitosanitare (sau de protecţie a plantelor) cu 50% până în 2025, a fost deja amânat de mai multe ori de la expunerea sa în 2008. Și din moment ce cifrele privind vânzările de produse fitosanitare au înregistrat o creştere accentuată în 2018, un astfel de obiectiv pare acum de neatins. Potrivit cifrelor publicate la început de ianuarie, volumul vânzărilor de produse fitosanitare a crescut în Franţa cu 21% în 2018 faţă de anul precedent!