Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

Francezii zic una şi fac alta...

Publicat: 18 februarie 2020 - 17:05
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În pofida campaniei naţionale intens mediatizate cu privire la interzicerea utilizării glifosatului, Franţa a înregistrat o creştere semnificativă a vânzărilor acestui produs considerat nociv pentru mediu de către ecologişti.

Autorităţile franceze şi-au fixat ca obiectiv excluderea de la comercializare a erbicidelor pe bază de glifosat până la sfârşitul anului 2020, însă cu toate acestea statisticile oficiale demonstrează că vânzările produselor în cauză au sporit cu 10 la sută în 2018, când s-a adus pentru prima dată în discuţie această interdicţie.

Pe lângă asta, vânzările globale de produse fitosanitare au crescut spectaculos în ultimii doi ani, punând la îndoială practic fezabilitatea planului Franţei de a reduce la jumătate utilizarea pesticidelor până în 2025, chiar dacă ministrul Agriculturii din această ţară, Didier Guillaume, a încercat recent să asigure din nou fermierii că nu va reveni asupra deciziei în cazul glifosatului.

glifosat_b"Angajamentele asumate de preşedinte vor fi păstrate. Glifosatul va fi interzis pentru majoritatea utilizărilor până la sfârşitul anului 2020", a declarat Guillaume în faţa Adunării Naţionale, la 9 ianuarie. Se pune însă tot mai serios problema lipsei de alternative în cazul în care glifosatul va dispărea complet de pe piaţa franceză aşa cum se doreşte. Lista excepţiilor ar trebui să fie prezentată până în iunie 2020.

O altă preocupare cu privire la proiectul de 0% glifosat este lipsa de aliniere cu alte ţări europene, al căror calendar pentru eliminarea treptată a glifosatului nu este restricţionat, deoarece autorizarea substanţei la nivelul UE a fost extinsă până în 2022. "Dacă spunem că glifosatul trebuie interzis până la sfârşitul anului, şi alte ţări nu iau măsuri similare, avem atunci o problemă de concurenţă neloială în interiorul blocului comunitar", a recunoscut ministrul.

Autorităţile de la Paris s-au manifestat foarte vocal împotriva reautorizării glifosatului de către Uniunea Europeană. Însă, în practică, întâmpină mari dificultăţi în a-şi propaga mesajul. Într-un interviu acordat Euractiv anul trecut, comisarul UE pentru Sănătate de atunci, Vytenis Andriukaitis, a sugerat că preşedintele francez Emmanuel Macron "a vorbit prea tare" împotriva glifosatului înainte de alegeri.

Planul francez "Ecophyto", care vizează reducerea consumului de produse fitosanitare (sau de protecţie a plantelor) cu 50% până în 2025, a fost deja amânat de mai multe ori de la expunerea sa în 2008. Și din moment ce cifrele privind vânzările de produse fitosanitare au înregistrat o creştere accentuată în 2018, un astfel de obiectiv pare acum de neatins. Potrivit cifrelor publicate la început de ianuarie, volumul vânzărilor de produse fitosanitare a crescut în Franţa cu 21% în 2018 faţă de anul precedent!

Vizualizat: 1105 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

FENDT - Medalii de argint la AGRITECHNICA 2019

FENDT - Medalii de argint la AGRITECHNICA 2019

Fendt a obţinut două medalii de argint la Agritechnica 2019. Una pentru "Sistemul de automatizare pentru vehicul şi dispozitive în viticultură" - inovaţie dezvoltată împreună cu Braun Maschinenbau şi care creşte în mod semnificativ performanţele tractoarelor viticole, reducând totodată efortul operatorului de pe tractor. O altă medalie de argint pentru "Fendt IDEALDrive" prin care braţul de direcţie şi volanul este înlocuit cu un joystick plasat pe cotiera din stânga şi care integrează toate funcţiile braţului de direcţie, de la volan la indicator, crescând astfel vizibilitatea şi manevrabilitatea în timpul recoltării. Combina IDEAL Drive este prima maşină agricolă autopropulsată, cu comandă completă prin joystick.

 

Interviu cu Radu Tălpan - brand manager Fendt, MEWI

Reporter: Gheorghe Ghişe

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Doi tractorişti

Doi tractorişti
Doi tractorişti scot pita ,slana, bat o ceapă de roata de la tractor şi se pun să mănânce. Detalii