Reprezentanții Alianței pentru Agricultură și Cooperare anunță că vor participa la protestul fermierilor și cooperativelor organizat pe 23 mai 2023, la Bruxelles, împreună cu fermieri din alte cinci țări europene.
Protestul, organizat de organizații ale fermierilor din statele membre ale Grupului de la Vișegrad extins, se va desfășura la Bruxelles, în data de 23 mai 2023, între orele 11.00 și 13.00, în zona Schuman.
Vor fi prezenți 200 de participanți din șase țări: România, Polonia, Ungaria, Cehia, Bulgaria și Slovacia. 50 de fermieri vor fi doar din partea României.
Redăm, în continuare, cerințele fermierilor protestatari, cuprinse în comunicatul transmis de Alianței pentru Agricultură și Cooperare către AGROINFO:
”Manifestul este consecința nemulțumirii și dezamăgirii profunde a fermierilor și cooperativelor din țările vecine Ucrainei în legătură cu soluția găsită de Comisia Europeană la problemele și dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agro-alimentar, pe fondul blocajelor și distorsiunilor de piață cauzate.
Prin urmare, noi, fermierii și cooperativele din Europa Centrală și de Est care participăm la protestul din 23 mai 2023 la Bruxelles, prezentăm prin prezenta revendicările noastre comune:
Cerințe principale:
• Restabilirea taxelor vamale și contingentelor la produsele agricole și alimentare ucrainene.
• Extinderea listei de produse reglementate de regulamentele privind măsurile preventive temporare referitoare la importurile din Ucraina pentru a include ouăle, carnea de pasăre, uleiul, făina, mălaiul, zahărul, fructele și legumele, precum și prelungirea acesteia până la aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană.
• Este favorabil faptul că importurile au fost interzise până la 5 iunie 2023, dar ceea ce este în continuare îngrijorător este faptul că acelor contracte deja în vigoare li s-a permis să rămână necontrolate. În acest fel, nu putem avea o situație clară cu privire la acestea, deoarece ele pot fi falsificate, adaugate cantități suplimentare și antedatate. În cazul în care, după 5 iunie, interdicția de import în cele 5 țări este ridicată, solicităm cu insistență extinderea împărțirii riscurilor între toate statele membre ale UE, astfel încât fiecare stat să primească și să utilizeze un contingent de produse agricole din Ucraina, direct proporțional cu mărimea țării și a populației sale, astfel încât să putem continua să ajutăm Ucraina și să nu aducem țările din Europa de Est în blocaj logistic, fermierii în faliment și colaps.
• Extinderea listei țărilor care pot decide să interzică introducerea anumitor mărfuri agroalimentare din Ucraina pe piețele proprii cu Cehia.
• Extinderea listei țărilor eligibile pentru pachete de compensare, inclusiv Rezerva de criză cu Cehia.
• Crearea unui fond special pentru sprijinirea fermierilor din Europa Centrală și de Est, deosebit de afectați de consecințele invaziei rusești în Ucraina, finanțat în afara fondurilor alocate Politicii Agricole Comune.
• Să se permită statelor membre din Europa Centrală și de Est să aplice ajutor național în conformitate cu deciziile guvernelor lor.
• Creșterea finanțării pentru construirea rutelor de transport, a infrastructurii de transport și a porturilor care să permită tranzitul eficient al produselor agricole și alimentare din Ucraina către porturile din Marea Baltică și Marea Neagră.
• Să se acorde sprijin financiar și de personal pentru serviciile fitosanitare naționale care examinează produsele agricole importate.
• Consolidarea mecanismelor de control a transportului pe culoarele de solidaritate și calității produselor transportate.
• Asigurarea răspunsurilor mai rapide din partea autorităților Uniunii Europene la situația economică actuală din sectorul agricol.
• Atingerea obiectivelor PAC fără reducerea competitivității producătorilor agricoli și impunerea concurenței neloiale asupra produselor agroalimentare din UE în detrimentul celor din afara UE – Reciprocitate.
Cerințe secundare:
• Verificarea ipotezelor din cadrul "Green Deal" și evaluarea impactului Directivei privind emisiile industriale și a Regulamentului privind utilizarea durabilă a produselor fitosanitare asupra producției agricole (SUR).
• Retragerea propunerilor cuprinse în Legea refacerii naturii, a căror implementare ar duce la eliminarea multor operațiuni de creștere a animalelor.
• Introducerea NGT (tehnici de amelioare moderne) în același pachet cu SUR și implementarea SUR numai după ce avem alternative și opțiuni eficiente și eficace.
• Sprijinirea îmbunătățirii habitatului, asigurarea densităților de populație la suprafață și asigurarea protecției populației.
• Asigurarea urgentă a convergenței plăților pe suprafață la nivelul UE.
Invităm Președintele României, Premierul, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministrul Afacerilor Externe, Ministru Afacerilor Interne, Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, toți Europarlamentarii români și reprezentanții permanenți ai României la Bruxelles să susțină poziția fermierilor și cooperativelor în toate discursurile și pozițiile pe care le au, urmând ca noi să furnizam informații suplimentare, punctual.
Nu în ultimul rând, reafirmăm că acest protest se dorește a fi unul în care nemulțumirile vor fi adresate pașnic, în acord cu ideile și valorile europene și aliniat la ideile fundamentale din Art. 39 al TFUE.”