Lăcomia supermarketurilor are efecte ciudate asupra mişcărilor populaţiei engleze: multe familii cu activitate în domeniul industriei agricole fug din acest sector.
lDiscuţia pe această temă a fost purtată de membrii partidului Liberal Democrat din Marea Britanie. Cel mai mult sunt afectaţi cei din domeniul creşterii vitelor şi din industria laptelui, aflate în mare dificultate.
„Există instabilitatea preţurilor, lipsa investiţiilor în cercetare şi dezvoltare dar şi un adevărat exod al fermierilor din acest domeniu”, a spus unul dintre reprezentanţii fermierilor prezent la discuţii. Cei pe care îi reprezintă iau decizia de a abandona acest domeniu de activitate din cauză că nu primesc un preţ decent pentru produsele lor.
El a mai spus că nu urmăreşte demonizarea supermarketurilor dar că cea mai mare problemă existentă pe piaţă în prezent, fie că e vorba de Cornwall sau Congo, este comerţul lipist de etică. Puterea achizitorilor, în cea mai mare parte retailerii, de a face contractele de pe poziţia „ăsta e preţul sau poţi pleca”, pune producătorii în poziţii lipsite de putere.
Delegaţii prezenţi au solicitat eliminarea acestor discuţii de pe poziţie de dominare şi au spus că situaţia existentă este una total neproductivă, retailerii ameninţându-şi furnizorii prin oferirea de preţuri foarte mici. „Este vorba de lăcomie din partea supermarketurilor, ceea ce conduce la exodul multor familii de fermieri din această industrie.
Iar ca rezultat, domeniul alimentar britanic devine dependent de importuri. În ultimii ani, Marea Britanie a importat cu 20% mai multe legume, cu 30% mai multă carne şi de trei ori mai multe ouă. Supermarketurile au fost acuzate că profită de sistemul care le permite să crească.
A fost solicitată introducerea unor reglementări clare pe piaţa alimentară care să încurajeze producţia locală din Regatul Unit. Toţi cei prezenţi au salutat punerea la punct a unei instituţii cu rol de ombudsman care va verifica situaţia de pe piaţa supermarketurilor.
Totodată, a fost solicitată înfiinţarea unui organism cu puteri crescute care să poată impune şi un cod de bune practici în acest sector. Acesta nu ar trebui să urmărească să stabilească preţurile la poarta fermei ci să urmărească ca aceste preţuri să nu fie fixate.
„Există «grăsime» multă în acest sistem, e pe partea supermarketurilor. Noi ştim asta şi ei, la fel, o ştiu”, a mai spus unul dintre delegaţi.