Astăzi, joi 30 iunie 2011, municipiul Tulcea găzduieşte Conferinţa de lansare a implementării Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD), eveniment organizat de Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii şi Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, în parteneriat cu Asociaţia “Salvaţi Dunărea şi Delta”, Consiliul Judeţean Tulcea şi Consiliul Oraşelor şi Regiunilor Dunării.
Conferinţa este parte a manifestărilor organizate, în perioada 30 iunie – 1 iulie 2011, la Tulcea şi Sulina, pentru a marca astfel “Ziua Internaţională a Dunării” (29 iunie) şi adoptarea, la 24 iunie 2011, de către Consiliul European, a Strategiei UE pentru Regiunea Dunării - eveniment care marchează intrarea acestui proiect macro-regional într-o nouă etapă, cea a implementării efective, potrivit unui comunicat al MAE.
Strategia UE pentru Regiunea Dunării este o iniţiativă româno-austriacă, lansată în 2008, ce reprezintă un model inovativ de cooperare la nivel macro-regional, care implementează noul concept de coeziune teritorială inclus în Tratatul de la Lisabona.
În iunie 2009, Consiliul European a aprobat iniţiativa privind Strategia Dunării ca pe un proiect european şi a solicitat Comisiei Europene elaborarea unei Strategii până la sfârşitul anului 2010. În ianuarie 2010, Comisia Europeană a iniţiat un proces de consultare publică pe tema Strategiei UE pentru Regiunea Dunării. Summit-ul la nivel înalt de la Bucureşti din 8 noiembrie 2010 a reprezentat momentul dezbaterii finale pe tema viitoarei Strategii dunărene. Reuniunea s-a finalizat cu adoptarea unei Declaraţii politice care reflecta angajamentul şi sprijinul politic al statelor riverane pentru viitoarea Strategie UE pentru Regiunea Dunării. Acesta a precedat adoptarea, la data de 8 decembrie 2010, a două documente cadru: Planul de Acţiune şi Comunicarea Comisiei Europene asupra Strategiei UE pentru Regiunea Dunării.
În data de 3 februarie 2011, comisarul european pentru politici regionale, Johannes Hahn, făcea anunţul oficial cu privire la repartizarea domeniilor prioritare din cadrul SUERD, fiecare dintre statele riverane primind responsabilitatea coordonării unor domenii prioritare. României i-au fost atribuite domeniile prioritare: transport (partea de navigabilitate - împreună cu Austria); promovarea culturii şi turismului (împreună cu Bulgaria); managementul riscurilor de mediu (împreună cu Ungaria).
Prin crearea la 30 martie 2011 a Forumului naţional pentru implementarea Strategiei Dunării, România a arătat că este pregătită să treacă la noua fază a acestui proiect, preşedinţia fiind asigurată de către ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi. Forumul include reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale, mediului universitar şi academic, mediului privat, societăţii civile.