Peste 250 de experţi în comunicare, beneficiari de fonduri europene şi jurnalişti din statele membre UE au participat la conferinţa "CAP@50: Communication network event", organizată la Bruxelles de Direcţia Generală pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală a Comisiei Europene (DG AGRI).
Într-un moment în care Politica Agricolă Comună (PAC) se află în centrul negocierilor privind bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020, Conferinţa a debutat cu o sesiune de dezbateri privind provocările noii Politici Agricole Comune.
Alături de comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, au fost invitaţi şi preşedintele COPA - Gerd Sonnleitner, reprezentantul sindicatelor agricultorilor europeni, Tony Long - director WWF European Policy Office, Joris Baecke - preşedinte CEJA (Consiliul European al Tinerilor Fermieri) şi Aurélie Trouvé - AgroSup Dijon - Centrul pentru Economie, Sociologie şi Economie Aplicată a zonelor rurale (CESAER).
,,PAC reprezintă legătura dintre o lume din ce în ce mai urbanizată şi un sector agricol strategic. Acesta este motivul pentru care am propus un nou parteneriat între Europa şi fermieri bazat pe o nouă Politică Agricolă Comună, începând cu 2014. (...) Agricultura este strâns asociată cu provocările cu care se confruntă în prezent societatea, provocarea alimentară fiind cea mai importantă. De asemenea, mai avem provocarea legată de resursele naturale, care trebuie utilizate cu respect şi într-o manieră responsabilă de generaţiilor viitoare. În cele din urmă, există provocarea pe care o reprezintă zonele rurale şi necesitatea de a menţine continuitatea sectorului agricol în aceste domenii, o nevoie vitală pentru economiile rurale, rădăcinile noastre şi a patrimoniul nostru. Europa are nevoie de fermierii săi, iar fermierii au nevoie de sprijinul Europei”, a declarat Dacian Cioloş.
Dezbaterile vor fi urmate de vizitarea expoziţiei 'PAC @ 50'. Ulterior, participanţii vor vota pentru desemnarea celui mai bun proiect de comunicare a PAC din cele 12 nominalizări la cele patru categorii, respectiv ,,comunicare pentru public', 'comunicare inovativă', 'comunicarea pentru beneficiari' şi 'comunicare pentru acţiuni cofinaţate din fonduri europene', România aflându-se cu un proiect printre nominalizaţi. sursa: Agerpres