În ciuda crizei economice, Europa ar trebui să continue sprijinirea țărilor în curs de dezvoltare, consideră 85 % din cetățenii UE, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.
Rezultatele au fost anunțate pe 16 octombrie de către comisarul european pentru dezvoltare, Andris Piebalgs, în cadrul Zilelor europene ale dezvoltării. Conform noului sondaj Eurobarometru realizat pe tema dezvoltării, 61 % din europeni se declară în favoarea măririi ajutoarelor acordate pentru a sprijini oamenii să iasă din sărăcie. În același timp, o majoritate de 55 % consideră că țările emergente cu o creștere rapidă nu ar mai trebui să beneficieze de ajutor. Cei mai mulți dintre respondenți (61 %) sunt de părere că ajutoarele ar trebui acordate cu precădere țărilor fragile, care au suferit de pe urma unui conflict sau a unor crize naturale, de exemplu.
Andris Piebalgs, comisarul european pentru dezvoltare, a declarat: „Observ cu bucurie că pentru majoritatea europenilor solidaritatea rămâne o valoare adânc înrădăcinată, chiar dacă propria lor situație economică se poate dovedi a fi dificilă. UE este pe punctul de a stabili bugetul pe următorii șapte ani, iar mesajul transmis de oameni liderilor lor este unul clar: economiile nu ar trebui să se facă în detrimentul celor mai săraci de pe planetă.”
Sondajul Eurobarometru „Solidaritate de anvergură mondială - europenii și dezvoltarea” a fost prezentat cu ocazia Zilelor europene ale dezvoltării, organizate la Bruxelles (1617 octombrie). În cadrul acestui eveniment, șefi de stat și de guvern din Africa se întâlnesc cu reprezentanți ai instituțiilor UE precum și cu reprezentanți ai instituțiilor ONU, ai societății civile, ai mediului academic și ai sectorului privat. Temele centrale ale discuțiilor sunt: agricultura, securitatea alimentară și reziliența; protecția socială și inegalitatea; rolul sectorului privat.