Comisia Europeană (CE) a făcut primul pas spre dezvoltarea unui cadru de politică al UE pentru 2030 în domeniul diminuării efectelor schimbărilor climatice și în cel al energiei.
În acest sens CE a adoptat o carte verde care lansează o consultare publică privind conținutul cadrului pentru 2030. De asemenea, Comisia a publicat o comunicare consultativă privind viitorul captării și stocării dioxidului de carbon (CSC) în Europa, scopul fiind inițierea unei dezbateri privind opțiunile disponibile pentru asigurarea dezvoltării oportune a acestei tehnologii. În sfârșit, Comisia a adoptat un raport de evaluare a progresului statelor membre spre îndeplinirea obiectivelor lor pentru 2020 privind energia din surse regenerabile, precum și rapoarte privind sustenabilitatea biocombustibililor și a biolichidelor consumate în UE.
„Trebuie să ne definim cât mai curând posibil cadrul de politică pentru 2030 în domeniul combaterii schimbărilor climatice și în cel al energiei, pentru a asigura investițiile corespunzătoare care ne vor oferi creștere economică sustenabilă, prețuri la energie competitive și accesibile, precum și o securitate energetică sporită. Noul cadru trebuie să țină cont de consecințele crizei economice, dar trebuie să fie și suficient de ambițios pentru a duce la îndeplinirea obiectivului necesar pe termen lung, de reducere a emisiilor cu 80-95% până în 2050”, a declarat comisarul european pentru energie, Günther Oettinger.
Cartea verde privind cadrul de politică pentru 2030 lansează o serie de întrebări, printre care:
• Ce fel de obiective legate de climă și energie ar trebui să stabilim pentru 2030, de ce natură și la ce nivel?
• Cum se poate asigura coerența între diversele instrumente de politică?
• Care este cea mai bună modalitate prin care sistemul energetic poate contribui la competitivitatea UE?
• Cum pot fi luate în considerare capacitățile diferite de a acționa ale statelor membre?
Consultarea se va încheia la 2 iulie. Intenția Comisiei este aceea de a prezenta, până la sfârșitul acestui an, cadrul de politică pentru 2030 în domeniul combaterii schimbărilor climatice și în cel al energiei, bazat pe opiniile exprimate de statele membre, de instituțiile UE și de părțile interesate.