Conform statisticilor oficiale, efectivul total de bovine şi ovine din Marea Britanie a scăzut în luna decembrie 2009, comparativ cu decembrie 2008, în timp ce la porcine s-a înregistrat o mică creştere a efectivului.
Bovine - Numărul total de bovine din Marea Britanie, la 1 decembrie 2009, a fost de 9,901 milioane capete (animale adulte + tineret), în scădere cu doar 0,1% faţă de efectivul din decembrie 2008, dar cu peste 170 mii capete mai mic decât în decembrie 2007.
Efectivul matcă femel a fost de 7,155 milioane capete, cu 1% mai puţin decât în aceeaşi perioadă din 2008, în timp ce numărul total de masculi a crescut cu 1,9%, ajungând la 2,745 milioane capete. Efectivul de vaci de lapte a scăzut cu 0,5%, fiind în decembrie 2009 de 2,784 milioane capete, iar efectivul vaci de carne a scăzut cu 0,3%, ajungând la 2,908 milioane capete.
Porcine - După mai mulţi ani de declin, în 2009 efectivul de porcine a crescut cu 1,1% ajungând la 4,601 milioane capete (decembrie 2009), de la 4,550 milioane capete cât s-au înregistrat în decembrie 2008. În special efectivul matcă a crescut cu peste 3%, ajungând la un total de 0,52 milioane capete (la 1 decembrie 2009), faţă de 0,504 milioane capete (la 1 decembrie 2008). Numărul de scroafe de reproducţie a crescut cu 11.000 capete, ajungând la 438.000 de capete.
Deoarece costurile cu furajele au ajuns să reprezinte mai mult de jumătate din costurile de producţie ale cărnii de porc, reducerea preţurilor la cereale, ca urmare a recoltelor mari din ultimii doi ani, au făcut ca producătorii de carne de porc să-şi crească profitul. Astfel, cu preţurile la carnea de porc în creştere şi cu furaje la costuri mai mici, s-a creat oportunitatea ca producătorii de carne de porc să crească rentabilitatea.
Sporirea efectivelor de porci coincide şi cu un număr mai mare de sacrificări. Numărul total de porcine abatorizate, în Marea Britanie, a crescut cu 1,1% în 2009, ajungând la 9,29 milioane capete. Această tendinţă a continuat şi în 2010, sacrificările din ianuarie 2010 au fost cu 11,4% mai mari faţă de ianuarie 2009.
Pentru creşterea porcilor se foloseşte cea mai mare cantitate de cereale, în timp ce în hrana bovinelor şi a ovinelor predomină furajele verzi şi fânurile. De aceea şi impactul cel mai mare al scăderii preţului la cereale se resimte la creşterea porcilor.
Ovine - Efectivul de ovine s-a redus cu 2,7% în 2009, comparativ cu anul precedent. Efectivul total de ovine, adulte şi tineret, a fost de 21,27 milioane capete, în scădere cu 0,6 milioane faţă de anul 2008 şi cu 2,4 milioane mai mic decât în 2007.
Efectivul de reproducţie femel s-a redus cu 1,3%, ajungând la 13,84 milioane capete, iar restul efectivului (oi şi miei, inclusiv miei de peste un an şi berbecii) este în scădere cu 5,3%, ajungând la 7,431 milioane capete. Anul trecut, fermieriii au profitat de preţurile bune de la ovine şi au redus efectivele de ovine.
Păsări - Un total de 514,72 milioane pui broiler au fost abatorizaţi în perioada iulie 2009 - ianuarie 2010, comparativ cu 489,10 milioane broiler sacrificaţi în aceeaşi perioadă 2008/09. Acesta este cel mai mare număr de pui broiler sacrificaţi în Marea Britanie din 2004/05. Efectivul de găini de ouă a totalizat anul trecut 20,29 milioane, faţă de 18,20 milioane în iulie/ianuarie 2008/09 şi cel mai înalt nivel din 1997/98.