Guvernul german a adoptat miercuri un proiect de lege pentru a pune în practică proiectul de reformă a Politicii Agricole Comune (PAC). Berlinul a optat pentru varianta care modifică cel mai puţin posibil mecanismele actuale, transmite AFP.
Legea, adoptată miercuri în consiliul de miniştrii, şi care va trebui adoptată şi de deputaţii din Bundestag pentru a putea intra în vigoare de la 1 august, fixează modalităţile de acordare a subvenţiilor către fermieri, piatra de temelie a Politicii Agricole Comune.
Fermierii germani primesc anual subvenţii de peste 5 miliarde de euro
Anual, fermierii germani primesc subvenţii de peste cinci miliarde de euro. În luna septembrie a anului trecut, statele membre UE au aprobat, după negocieri îndelungate, un proiect vizând reformarea Politicii Agricole Comune (PAC) potrivit căruia 30% din ajutoarele ecologice acordate agricultorilor europeni sunt condiţionate de măsuri ecologice destinate să facă agricultura mai prietenoasă cu mediul înconjurător. Însă această dispoziţie, susţinută de comisarul european al Agriculturii, Dacian Cioloş, a făcut obiectul unor intense negocieri iar statele membre vor avea la dispoziţie o marjă largă de manevră în aplicarea sa.
Aşa cum era de aşteptat, Berlinul a decis să păstreze cât mai mult posibil statu quo-ul. „Fermierii noştri pot fi mândri de noi”, a informat Ministerul german al Agriculturii într-un comunicat de presă publicat miercuri. De exemplu „plafonarea prevăzută pentru plăţile directe acordate exploataţiilor foarte mari nu va fi utilizată”, se precizează în comunicat.
Agricultorii au dorit limitarea măsurilor de ecologizare
Federaţia fermierilor germani (DBV), care reprezintă în special marile exploataţii şi agricultura intensivă, a făcut lobby pentru a limita cât mai mult posibil caracterul coercitiv al măsurilor de 'ecologizare'. DBV ar fi dorit evitarea menţinerii anumitor suprafeţe sub formă de pârloagă, măsură susţinută de comisarul Dacian Cioloş. Proiectul de lege prezentat miercuri prevede că „exploatarea tuturor suprafeţelor rămâne permisă în anumite condiţii”, de exemplu prin cultura unor plante bogate în proteine care favorizează regenerarea solului. sursa: Agerpres