Adama
Vinasa Rompak

Fermierii pot renunţa la angajamentele de agromediu

Publicat: 02 mai 2012 - 14:06
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Anul acesta, beneficiarii Măsurii 214 - Plăţi de agro-mediu pot accesa clauza de revizuire pentru angajamentele de agromediu, cerând anularea acestora. De asemenea, fermierii pot solicita încheierea angajamentelor aflate în derulare pentru Măsurile 211 - Sprijin pentru fermierii din zonele defavorizate montane şi 212 - Sprijin pentru fermierii din zonele defavorizate altele decât cele montane, fără a fi nevoiţi să ramburseze plăţile efectuate pentru perioada în care angajamentul a fost în vigoare.

Având în vedere că în România se implementează, începând cu anul 2012, cerinţele legale în materie de gestionare (SMR) în cadrul sistemelor de sprijin pentru agricultori (Ordinul MADR/MMP/ANSVSA nr. 187/2155/42/2011), beneficiarii Măsurii 214 - Plăţi de Agromediu pot accesa clauza de revizuire, iar beneficiarii Măsurilor 211 şi 212 - Plăţi pentru zone defavorizate - pot solicita încheierea angajamentelor aflate în derulare în perioada de depunere a cererilor unice de plată pe suprafaţă aferentă anului 2012, fără a returna sumele primite în anii anteriori de angajament”, ne-au precizat reprezentanţii Ministerului Agriculturii.

vaci-pe-o-pasune-montana-din-Franta_b

Cerinţele legale în materie de gestionare - SMR - privind mediul şi identificarea şi înregistrarea animalelor, în cadrul schemelor şi măsurilor de sprijin pentru agricultorii din România, împreună cu Bunele condiţii agricole şi de mediu, constituie norme de ecocondiţionalitate în cadrul schemelor şi măsurilor de sprijin şi se aplică pentru activitatea agricolă a agricultorului şi pe suprafaţa agricolă a exploataţiei.

Invocarea clauzei de revizuire

Clauza de revizuire pentru angajamentele de agro-mediu şi închiderea angajamentelor LFA la iniţiativa fermierului (ZMD, ZDS, ZSD) asigură ajustarea acestora în cazul amendării/revizuirii standardelor obligatorii relevante sau a cerinţelor specifice şi, totodată, pentru cerinţele minime pentru fertilizanţi şi produse folosite pentru protecţia plantelor şi a altor cerinţe obligatorii relevante stabilite prin legislaţia naţională. Dacă o asemenea ajustare a legislaţiei naţionale sau comunitare nu este acceptată de către beneficiar, angajamentul este anulat/închis, fără însă a se cere rambursarea plăţilor efectuate până la acea dată. Declaraţia de revizuire se poate completa numai în cursul campaniei în care a survenit modificarea legislativă, până la termenul limită de depunere a cererilor unice de plată pentru campania următoare.

Noi standarde de eco-condiţionalitate

Începând cu 2012, România a implementat cerinţele legale în materie de gestionare (SMR - Cerinţele Statutare de Management) privind mediul şi identificarea şi înregistrarea animalelor în cadrul schemelor şi măsurilor de sprijin pentru agricultori, odată cu intrarea în vigoare a Ordinului nr. 187/2155/42/2011. Ca urmare, pentru 2012, datorită modificărilor legate de cerinţele de eco-condiţionalitate şi conform PNDR, fermierii pot solicita, în acest an, completarea declaraţiei de revizuire a angajamentului de agro-mediu în derulare, adică pot aplica clauza de revizuire, până la data de 11.06.2012 inclusiv, fără rambursarea plăţilor efectuate în conformitate cu prevederile legale.

Pajişti permanente: Dovadă cu animale sau cosit

Fermierii care declară că exploatează pajişti permanente trebuie să facă dovada utilizării acestor suprafeţe cu animale. Dacă fermierul nu poate asigura o încărcătură minimă de animale pe ha, va trebui să efecteze o lucrare de cosit pe an pe suprafaţa nepăşunată. Obligativitatea asigurării nivelului minim de păşunat este definită de cerinţa GAEC 7 prevăzută în Ordinul MADR nr. 36/22 februarie 2012: "Întreţinerea pajiştilor permanente prin asigurarea unui nivel minim de păşunat de 0,3 UVM/ha şi/sau prin cosirea lor cel puţin o dată pe an, evidenţiate în registrul activităţilor desfăşurate pe pajiştile permanente, completat la zi, conform modelului aprobat de APIA”. În situaţia în care nu se coseşte suprafaţa nepăşunată, se consideră că pe această suprafaţă nu s-a respectat GAEC 7, fermierul fiind sancţionat în funcţie gradul de nerespectare a acestor cerinţe.

Vizualizat: 7269 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

De ce vrea Ministerul Agriculturii ca legea pajiştilor să fie aplicată de-abia din 2013?

De ce vrea Ministerul Agriculturii ca legea pajiştilor să fie aplicată de-abia din 2013?

Ministerul Agriculturii vrea să amâne aplicarea legii pajiştilor pentru 1 ianuarie 2013, deşi legea a fost promulgată şi publicată şi este în vigoare de la sfârşitul lunii noiembrie 2011, se arată într-un proiect de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului publicat de Ministerul Agriculturii în 16 februarie 2012.

Legea Pajiştilor a fost promulgată

Legea Pajiştilor a fost promulgată

Legea nr. 214 din 15 noiembrie 2011 pentru organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor a fost promulgată. Aceasta susţine demersurile asociaţiilor crescătorilor de bovine, ovine şi caprine, producători de carne şi lapte pentru obţinerea unei producţii animaliere eficiente, cu respectarea condiţiilor agricole şi de mediu, se arată într-un comunicat de presă publicat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

APIA eliberează adeverinţe pentru beneficiarii Măsurilor 211, 212 şi 214

APIA eliberează adeverinţe pentru beneficiarii Măsurilor 211, 212 şi 214

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) eliberează adeverinţe pentru beneficiarii plăţilor aferente Masurilor 211 „Sprijin pentru zona montană defavorizată”, 212 „Sprijin pentru zone defavorizate, altele decât zonă montană” şi 214 „Plăţi de agro-mediu”, din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007 - 2013, care intenţionează să acceseze credite pentru finanţarea activităţilor curente de la băncile care au încheiat convenţii cu Agenţia.

Legea pajiştilor: Concesionări pe minim 10 ani şi închisoare pentru cei care folosesc subvenţiile în alte scopuri

Legea pajiştilor: Concesionări pe minim 10 ani şi închisoare pentru cei care folosesc subvenţiile în alte scopuri

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat, în 14 noiembrie 2011, Legea pentru organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor, care stabileşte reguli pentru conservarea tuturor suprafeţelor de pajişti şi păşuni declarate ca atare la  1 ianuarie 2007. Legea aduce ca noutate obligativitatea elaborării unui amenajament pastoral pentru fiecare pajişte, dar şi obligaţia consiliilor locale de a concesiona pajiştile comunale pe cel puţin 10 ani. Documentul mai prevede închisoare de până la doi ani pentru cei care folosesc în alte scopuri subvenţiile primite pentru întreţinerea pajiştilor, dar este blândă cu cei care dau în folosinţă pajiştile unor persoane neîndreptăţite.

Sesiune ştiinţifică pe tema pajiştilor montane

Sesiune ştiinţifică pe tema pajiştilor montane

Evenimentul, care va avea loc la Baza de Cercetări Pajişti Montane Blana Bucegi şi Complexul Piatra Arsă, este prilejuit de împlinirea a 40 de ani de la înfiinţarea SCCP Măgurele Braşov şi trecerea celor o sută de ani de la naşterea marelui pratolog Gheorghe Anghel.

Pajiştile de altădată...

Pajiştile de altădată...

Deşi există o ofertă foarte mare de suprafeţe pentru păşunatul animalelor, în multe cazuri nutreţul este insuficient, din cauza producţiilor foarte scăzute şi a calităţii necorespunzătoare generate de lipsa aproape totală a lucrărilor de îngrijire şi fertilizare, a absenţei unor dotări minime ca alimentăarea cu apă, existenţa umbrarelor etc.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Pop ionel ovidiu
|
06. 22, 2015. Monday 12:59

Bună dragă A.P.I.A dar în cazul că eu n-am primit titlul de proprietate deși în 2012 mai dl. Primar Com. Recea a spus că până la terminarea mandatului său 2016 mai se vor rezolva şi titlurile pe extravilant pt că pe intravilan am plătit eu șî am rezolvat. Vă mulțumesc pt că avem miniștri și parlamentari corupți și nimeni nu face nimic

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii