Comisia Europeană pentru Agricultură a atenţionat Guvernul României că nu este legal să condiţioneze ca criteriu de eligibilitate acordarea subvenţiilor europene pentru agricultori pe o procedură care ţine de legislaţia naţională.
Întrucât România nu a dat încă un răspuns, riscă o procedură de infracţiune la nivel european pentru încălcarea legislaţiei europene.
Anunţul a fost făcut de comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, ca răspuns la o sesizare primită de Comisia Europeană din partea unei asociaţii de crescători de animale, care reclama că nu mai primeşte subvenţii europene întrucât ar avea o serie de datorii la bugetul de stat.
“Comisia Europeană a răspuns României, deci acestei asociaţii de producători şi în acelaşi timp a trimis o scrisoare autorităţilor din România, în care atenţiona că nu este legal din punctul de vedere al legislaţiei europene să condiţionezi ca criteriu de eligibilitate acordarea unui drept din fonduri europene de aceste lucruri care prevăd procedură de legislaţie naţională. Şi a cerut două lucruri: să elimine din legislaţia naţională orice act care face această legătură - şi din câte ştiu Ministerul Agriculturii a retras acel ordin al ministrului care era la baza acestei proceduri - şi a cerut, în acelaşi timp, ca Guvernul să găsească o soluţie prin care agricultorilor să le fie rambursaţi banii care li s-au luat să-i primească înapoi. Şi aici Comisia Europeană în continuare aşteaptă un răspuns din partea autorităţilor române, în ce fel rezolvă problema aceasta de a returna agricultorilor banii care le-au fost luaţi pe nedrept, iar, dacă în următoarea perioadă nu primim răspunsul, România riscă o procedură de infracţiune la nivel european tocmai pentru că este o legislaţie încălcată”, a explicat Dacian Cioloş.
Comisarul european a spus că procedura de infracţiune ar putea fi declanşată în următoarele luni, dacă Guvernul României nu trimite un răspuns Comisiei Europene la această solicitare. El a precizat că statul român poate avea o procedură internă prin care să reţină din drepturile financiare publice pe care le agricultorul le primeşte ca şi compensaţii pentru anumite datorii, însă nu poate împiedica producătorul respectiv să primească nişte drepturi pe care le are prin legislaţia europeană.
Dacian Coloş a spus că, dacă Guvernul României nu se va conforma, Comisia Europeană va trebui să oblige Guvernul României să rezolve această problemă şi se poate ajunge până la penalizări-amenzi pe care Guvernul trebuie să le plătească. sursa: Agerpres