Restricţiile de comercializare a porcilor vii şi a cărnii de porc pe piaţa Uniunii Europene impuse României de către Comisia Europeană ar putea fi ridicate începând din 2014, a anunţat Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
La solicitarea părţii române, preşedintele ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu, împreună cu o delegaţie de specialişti ai instituţiei, au avut, în 7 iunie 2013, la Bruxelles, o întrevedere de lucru cu Ladislau Miko, directorul General Adjunct al Direcţiei Generale pentru Sănătate şi Protecţia Consumatorilor (DG- SANCO), din cadrul Comisiei Europene, tema întâlnirii vizând restricţiile de comercializare a porcilor vii şi a cărnii de porc pe piaţa internă a Uniunii Europene şi identificarea paşilor de urmat de către România pentru ridicarea acestor restricţii. Întâlnirea a avut drept obiectiv prezentarea datelor care arată reuşita implementării de către ANSVSA a programului de eradicare al pestei porcine clasice.
Datele prezentate de ANSVSA au fost analizate de către reprezentanţii DG-SANCO, care au apreciat rezultatele obţinute de serviciile veterinare din România, urmând ca această situaţie să fie evaluată de Comisia Europeană, printr-o misiune FVO (Food and Veterinary Office) care va avea loc în luna septembrie a acestui an. „Propunerea reprezentanţilor României a fost organizarea, în cel mai scurt timp, a unei întâlniri care să reunească reprezentanţii ANSVSA, ai DG-SANCO şi ai industriei de profil din ţara noastră pentru a analiza situaţia existentă şi pentru a stabili de comun acord un plan de acţiuni, care să conducă la o misiune FVO de evaluare favorabilă, în luna septembrie. Obiectivul urmărit de România şi agreat de cele două instituţii este ridicarea, începând cu anul 2014, a restricţiilor impuse de Uniunea Europeană pentru întreg teritoriul ţării, ceea ce va deschide perspective producătorilor români din industria creşterii porcului de a participa, nerestricţionat, la comerţul intracomunitar”, se arată într-un comunicat al ANSVSA.
Mănăstireanu: ANSVSA a cheltuit peste 7 milioane euro pentru derularea programului de eradicare a pestei porcine clasice
„Noi am ţinut foarte strict de declararea întregului teritoriu al României ca liber de peste porcină, pentru că noi suntem alături de industrie pentru a da drumul comerţului pe piaţa intracomunitară întregului sector de creştere a porcului. Pentru programul de eradicare a pestei, sumele alocate din 2007, de când a fost ultimul focar de pestă în România şi până în prezent, s-au cheltuit şapte milioane de euro. A fost un efort din partea ANSVSA, dar care poate fi încununat de succes după misiunea FVO (Food and Veterinary Office - n.red.) din toamnă”, a declarat preşedintele ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu, citat de Agerpres.
Mănăstireanu a precizat că, încă din luna mai 2013, ANSVSA a solicitat directoarei Direcţiei Generale pentru Sănătate şi Protecţia Consumatorilor (DG SANCO), Paola Testori-Coggi, o întâlnire tehnică pentru a discuta rezultatele pe care ANSVSA le-a avut în urma testelor pentru pesta porcină clasică.
Experţi ai CE, ai ANSVSA şi ai industriei de profil se vor întâlni la finalul lunii iunie pentru a stabili paşii de urmat pentru reluarea exportului de porci vii pe piaţa UE
„Am avut o întâlnire cu Ladislau Miko, căruia i-am prezentat rezultatele ANSVSA şi care au fost apreciate de CE, iar în urma discuţiilor am agreat de comun acord o foaie de parcurs până la misiunea din septembrie pe care FVO o va întreprinde în România pe acest subiect. Binenţeles că, în cazul în care menţinem acelaşi ritm de supraveghere, există mari şanse ca în cursul anului viitor, probabil în prima parte, România să fie declarată liberă de pestă şi să se dea drumul la comerţul nerestricţionat industriei de creştere a porcilor din România pe piaţa comunitară. De asemenea, am propus domnului Miko ca, la sfârşitul lunii iunie, să avem o întâlnire între experţii CE, ai ANSVSA şi ai industriei de profil din România, în care să stabilim de comun acord paşii şi soluţia pe care noi o agreăm, ca urmare a auditului din toamnă”, a subliniat preşedintele ANSVSA.
Foaia de parcurs presupune măsuri de supraveghere pasivă şi activă la porcii din gospodăriile populaţiei, dar şi la porcii mistreţi, precum şi acea întâlnire de la finele lunii iunie propusă şi agreată cu DG Sanco, până la misiunea FVO din toamnă.
Potrivit estimărilor ANSVSA, citate de Agerpres, România ar putea exporta de zeci de milioane de euro, dacă se va relua comerţul intracomunitar cu porci vii la nivel naţional, nu doar prin sistemul canalizat, în condiţiile în care în fermele din România sunt crescuţi la ora actuală între 1,5 şi 1,7 milioane de porci.