Adama
Vinasa Rompak

România ar putea relua, din 2014, exportul de porci vii şi de carne de porc pe piaţa UE

Publicat: 10 iunie 2013 - 22:07
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Restricţiile de comercializare a porcilor vii şi a cărnii de porc pe piaţa Uniunii Europene impuse României de către Comisia Europeană ar putea fi ridicate începând din 2014, a anunţat Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

La solicitarea părţii române, preşedintele ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu, împreună cu o delegaţie de specialişti ai instituţiei, au avut, în 7 iunie 2013, la Bruxelles, o întrevedere de lucru cu Ladislau Miko, directorul General Adjunct al Direcţiei Generale pentru Sănătate şi Protecţia Consumatorilor (DG- SANCO), din cadrul Comisiei Europene, tema întâlnirii vizând restricţiile de comercializare a porcilor vii şi a cărnii de porc pe piaţa internă a Uniunii Europene şi identificarea paşilor de urmat de către România pentru ridicarea acestor restricţii. Întâlnirea a avut drept obiectiv prezentarea datelor care arată reuşita implementării de către ANSVSA a programului de eradicare al pestei porcine clasice.

Datele prezentate de ANSVSA au fost analizate de către reprezentanţii DG-SANCO, care au apreciat rezultatele obţinute de serviciile veterinare din România, urmând ca această situaţie să fie evaluată de Comisia Europeană, printr-o misiune FVO (Food and Veterinary Office) care va avea loc în luna septembrie a acestui an. „Propunerea reprezentanţilor României a fost organizarea, în cel mai scurt timp, a unei întâlniri care să reunească reprezentanţii ANSVSA, ai DG-SANCO şi ai industriei de profil din ţara noastră pentru a analiza situaţia existentă şi pentru a stabili de comun acord un plan de acţiuni, care să conducă la o misiune FVO de evaluare favorabilă, în luna septembrie. Obiectivul urmărit de România şi agreat de cele două instituţii este ridicarea, începând cu anul 2014, a restricţiilor impuse de Uniunea Europeană pentru întreg teritoriul ţării, ceea ce va deschide perspective producătorilor români din industria creşterii porcului de a participa, nerestricţionat, la comerţul intracomunitar”, se arată într-un comunicat al ANSVSA.

ferma-de-porcine_b

Mănăstireanu: ANSVSA a cheltuit peste 7 milioane euro pentru derularea programului de eradicare a pestei porcine clasice

Noi am ţinut foarte strict de declararea întregului teritoriu al României ca liber de peste porcină, pentru că noi suntem alături de industrie pentru a da drumul comerţului pe piaţa intracomunitară întregului sector de creştere a porcului. Pentru programul de eradicare a pestei, sumele alocate din 2007, de când a fost ultimul focar de pestă în România şi până în prezent, s-au cheltuit şapte milioane de euro. A fost un efort din partea ANSVSA, dar care poate fi încununat de succes după misiunea FVO (Food and Veterinary Office - n.red.) din toamnă”, a declarat preşedintele ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu, citat de Agerpres.

Mănăstireanu a precizat că, încă din luna mai 2013, ANSVSA a solicitat directoarei Direcţiei Generale pentru Sănătate şi Protecţia Consumatorilor (DG SANCO), Paola Testori-Coggi, o întâlnire tehnică pentru a discuta rezultatele pe care ANSVSA le-a avut în urma testelor pentru pesta porcină clasică.

Experţi ai CE, ai ANSVSA şi ai industriei de profil se vor întâlni la finalul lunii iunie pentru a stabili paşii de urmat pentru reluarea exportului de porci vii pe piaţa UE

„Am avut o întâlnire cu Ladislau Miko, căruia i-am prezentat rezultatele ANSVSA şi care au fost apreciate de CE, iar în urma discuţiilor am agreat de comun acord o foaie de parcurs până la misiunea din septembrie pe care FVO o va întreprinde în România pe acest subiect. Binenţeles că, în cazul în care menţinem acelaşi ritm de supraveghere, există mari şanse ca în cursul anului viitor, probabil în prima parte, România să fie declarată liberă de pestă şi să se dea drumul la comerţul nerestricţionat industriei de creştere a porcilor din România pe piaţa comunitară. De asemenea, am propus domnului Miko ca, la sfârşitul lunii iunie, să avem o întâlnire între experţii CE, ai ANSVSA şi ai industriei de profil din România, în care să stabilim de comun acord paşii şi soluţia pe care noi o agreăm, ca urmare a auditului din toamnă”, a subliniat preşedintele ANSVSA.

Foaia de parcurs presupune măsuri de supraveghere pasivă şi activă la porcii din gospodăriile populaţiei, dar şi la porcii mistreţi, precum şi acea întâlnire de la finele lunii iunie propusă şi agreată cu DG Sanco, până la misiunea FVO din toamnă.

Potrivit estimărilor ANSVSA, citate de Agerpres, România ar putea exporta de zeci de milioane de euro, dacă se va relua comerţul intracomunitar cu porci vii la nivel naţional, nu doar prin sistemul canalizat, în condiţiile în care în fermele din România sunt crescuţi la ora actuală între 1,5 şi 1,7 milioane de porci.

Vizualizat: 2810 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Rusia ameninţă SUA şi Canada cu limitarea importurilor de carne de vită şi porc

Rusia ameninţă SUA şi Canada cu limitarea importurilor de carne de vită şi porc

Rusia a ameninţat din nou că va limita importurile de carne de vită şi porc provenite din SUA şi Canada dacă aceste două ţări nu vor respecta noile criterii sanitare adoptate de Moscova.

ANSVSA: Din 1 decembrie 2012, porcii crescuţi în gospodării pot fi vânduţi şi la abatoare

ANSVSA: Din 1 decembrie 2012, porcii crescuţi în gospodării pot fi vânduţi şi la abatoare

Începând cu 1 decembrie 2012, ţăranii români îşi pot vinde porcii crescuţi în gospodării şi în abatoarele autorizate sanitar veterinar, nu numai în târguri şi oboare, a declarat preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Mihai Ţurcanu.

RGA 2010: Efectivele de bovine şi porcine au scăzut cu peste 30% în opt ani

RGA 2010: Efectivele de bovine şi porcine au scăzut cu peste 30% în opt ani

Efectivele de bovine şi porcine au scăzut cu 30,7%, respectiv cu 35,3%, în 2010, în timp ce la ovine şi caprine s-a înregistrat o creştere cu 16,2%, respectiv cu 66,8% procente faţă de datele culese la Recensământul General Agricol (RGA) din 2002, relevă rezultatele finale ale RGA 2010, publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Exerciţiu de simulare pentru pesta porcină clasică, în judeţul Timiş

Exerciţiu de simulare pentru pesta porcină clasică, în judeţul Timiş

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) organizează, în perioada 19-20 iunie 2012, în judeţul Timiş, un exerciţiu de simulare pentru pesta porcină clasică, programat în Planul de activităţi al Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă pentru anul 2012.

Jurconi (PRCP): Vrem să eliminăm toate barierele netarifare din calea exportului cărnii de porc

Jurconi (PRCP): Vrem să eliminăm toate barierele netarifare din calea exportului cărnii de porc

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a avut în cursul după-amiezii discuţii şi cu asociaţiile profesionale din industria cărnii de porc şi a celei de pasăre.

Alte articole in aceasta categorie

Ajutoare pentru fermierii români, APROBATE de Comisia Europeană!

Ajutoare pentru fermierii români, APROBATE de Comisia Europeană!

11 februarie 2024 - 22:27

Comisia Europeană a aprobat două noi scheme de ajutor de stat, în valoare de aproape 300 de milioane de euro, destinate fermierilor din România.

Fermier român: Un purcel de import costă 120 de euro bucata!

Fermier român: Un purcel de import costă 120 de euro bucata!

24 august 2023 - 23:39

Preţul cărnii de porc ar putea scădea odată ce fermele din județul Buzău care au aplicat la programul de susţinere a reproducerii suinelor vor deveni operaționale.

Pestă porcină africană într-o fermă cu aproape 18.000 de porci!

Pestă porcină africană într-o fermă cu aproape 18.000 de porci!

18 mai 2023 - 15:46

Laboratorul Direcției Sanitare Veterinare Timiș a confirmat prezența virusului pestei porcine africane (PPA) în ferma Smithfield de la Cenei, județul Timiș.

Continuă să scadă producţia de carne de porc din statele UE

Continuă să scadă producţia de carne de porc din statele UE

05 aprilie 2023 - 09:42

Prognozele UE pe termen scurt estimează o scădere cu încă 5% a producției de carne de porc în 2023, după ce în 2022 s-a înregistrat o scădere de 5,6% şi cea mai mică producție din ultimul deceniu. Acesta este, în principal, rezultatul scăderii efectivului de scroafe de reproducție. De asemenea, se presupune că situația PPA pe continent nu va cunoaşte o schimbare dramatică în 2023, dar va continua să declanșeze reacţii puternice din partea țărilor afectate și a partenerilor comerciali.

USDA prevede restructurarea industriei porcine a UE

USDA prevede restructurarea industriei porcine a UE

19 martie 2023 - 10:13

Departamentul Agriculturii din Statele Unite (USDA) a emis o nouă prognoză pentru producția de carne de porc a Uniunii Europene în 2023, în care se vorbeşte despre restructurarea sectorului.

Renumitul

Renumitul "jamón ibérico" din Spania este amenințat de criza climatică

08 februarie 2023 - 10:35

Prețiosul "jamón ibérico bellota" din Spania este amenințat de criza climatică, deoarece temperaturile în creștere și precipitațiile scăzute pun în pericol un ingredient-cheie în alimentației porcilor - ghinda. Scăderea producţiei de ghindă, dar și a prețului jambonului au dus anul trecut la o reducere cu 20% a producției de "jamón ibérico" în regiunea Extremadura.

Pestă porcină la o fermă mare din vestul țării. Aproape 40.000 de porci, uciși!

Pestă porcină la o fermă mare din vestul țării. Aproape 40.000 de porci, uciși!

11 octombrie 2022 - 17:05

Laboratorul Direcției Sanitare Veterinare Timiș a confirmat prezența virusului pestei porcine africane (PPA) în ferma Smithfield de la Parța, județul Timiș.

Ministrul Agriculturii: 771.000 de porci au fost ucişi din cauza pestei porcine africane, în 2021!

Ministrul Agriculturii: 771.000 de porci au fost ucişi din cauza pestei porcine africane, în 2021!

10 aprilie 2022 - 23:20

România a pierdut, în 2021, 771.000 de porci, respectiv 92 de milioane de kilograme de carne de porc, din cauza pestei porcine africane, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.

ANSVSA: Aproape 100 de focare noi de pestă într-o săptămână! Peste 62.500 de porci afectaţi de PPA

ANSVSA: Aproape 100 de focare noi de pestă într-o săptămână! Peste 62.500 de porci afectaţi de PPA

22 august 2021 - 19:11

Aproape 100 de focare noi de pestă porcină africană (PPA) au fost confirmate de veterinari în ultima săptămână, în 19 judeţe. Mai mult de jumătate dintre noile focare de PPA sunt în două judeţe din sudul ţării.

Importurile Chinei de PORUMB din mai au atins un nivel istoric

Importurile Chinei de PORUMB din mai au atins un nivel istoric

21 iunie 2021 - 09:48

Importurile de porumb ale Chinei în luna mai au crescut cu 70,8% față de luna aprilie și au fost de patru ori mai mari față de aceeași lună din 2020, atingând astfel cel mai mare volum lunar şi un nou record istorc de 3,16 milioane de tone, au arătat datele furnizate de către Administrația Generală a Vămilor din China. Accelerarea ritmului achiziţiilor de furaje se datorează cererii venite din sectorul creşterii animalelor.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii