Miniştrii europeni reuniţi luni, la Bruxelles, în cadrul Consiliului Afaceri Generale nu au reuşit să ajungă la un acord asupra capitolelor propunerii preşedinţiei cipriote privind bugetul UE pentru 2014-2020, în valoare de 1.033 miliarde de euro.
“Nu toate elementele pachetului de negociere au fost acceptate de majoritatea sau de toate statele membre, dar toate statele membre au acceptat pachetul de negociere ca bază pentru discuţii viitoare”, a spus Andreas Mavroyiannis, ministru adjunct pentru afaceri europene din partea Ciprului, care a prezidat reuniunea.
Nivelul general al cheltuielilor va trebui 'revizuit în scădere'
Mavroyiannis a afirmat că va fi nevoie de o reducere a cheltuielilor în toate capitolele cadrului financiar multianual, care acoperă toate aspectele finanţării în UE, de la crearea de locuri de muncă la subvenţiile pentru agricultori. Preşedinţia UE încă nu a avansat cifrele privind reducerile necesare în fiecare domeniu, însă a spus că nivelul general al cheltuielilor va trebui 'revizuit în scădere'.
Spre exemplu, Marea Britanie vrea o reducere a bugetului cu 100 de miliarde de euro. Ministrul britanic pentru afaceri europene David Liddington a declarat pentru BBC că executivul UE ar trebui să deprindă obiceiul de a cheltui mai eficient şi să nu urmărească întotdeauna să cheltuiască mai mult.
În acelaşi timp, alte state membre s-au opus planurilor preşedinţiei de reducere a bugetului, “susţinând că acest cadru financiar multianual este instrumentul major de investiţii pentru promovarea creşterii şi creării de locuri de muncă”.
Unele state s-au opus intenţiei de reducere a bugetului pentru Politica Agricolă Comună (PAC), care consumă anual 55 de miliarde euro din bugetul UE. Delegaţiile s-au exprimat împotriva oricărei reduceri a ajutorului mediu direct al UE pe hectar.
În perioada 2014-2020, PAC ar urma să consume din bugetul UE 380 de miliarde de euro, fiecare cetăţean comunitar urmând să plăteasă circa 105 euro pe an pentru această politică, din care 80 de dolari merg direct la fermieri.
Miniştrii europeni vor continua negocierile la 16 şi 20 noiembrie, urmând ca liderii din UE să dezbată subiectul la summitul special de la 22 şi 23 noiembrie. Ciprul speră să se ajungă la un acord general până la sfârşitul anului. sursa: Agerpres