România este un stat activ, cu propuneri pe care le face de fiecare dată pentru îmbunătăţirea Politicii Agricole Comune în perspectiva perioadei 2014 - 2020, a spus ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, la inaugurarea expoziţiei 'PAC@50: Trecut, prezent şi viitor'.
“De cinci ani aplicăm Politica Agricolă Comună, am văzut ce este bine, ce este rău, şi cred că, după 2014, putem să spunem că dacă lucrurile nu vor merge bine, poate fi exact din cauza noastră pentru că nu am ştiut ce să cerem atunci când s-a reformat Politica Agricolă Comună. Politica Agricolă Comună beneficiază de peste 40 la sută din bugetul pe care îl are la dispoziţie Uniunea Europeană. Cred că Politica Agricolă Comună se îndreaptă într-o direcţie, spun eu, bună, pentru ceea ce înseamnă Piaţa Unică a Uniunii Europene”, a precizat ministrul Agriculturii.
O perioadă unică în istoria PAC
Potrivit ministrului Agriculturii, pentru România este un momentul bun să propună şi să expună amendamentele pe care le are faţă de direcţiile de dezvoltare a PAC. "Suntem în momentul de faţă într-o perioadă unică în istoria Politicii Agricole Comune. În acelaşi timp cu reforma se discută şi noul buget pentru 2014-2020. De aceea, lucrurile sunt cu atât mai dificile din punct de vedere al unui stat membru, din punct de vedere al Comisiei, din punct de vedere al Comisarului European, care trebuie să gestioneze foarte bine ambele probleme. Nu putem să vorbim de un buget deocamdată până nu avem o direcţie foarte clară în care se îndreptă reforma Politicii Agricole Comune. Beneficiul major pe care l-a adus aderarea la o piaţă unică, la Politica Agricolă Comună, îl reprezintă, în primul rând, organizarea, în al doilea rând accesul la o piaţă mult mai mare şi în al treilea rând un buget din ce în ce mai consistent pentru Ministerul Agriculturii şi pentru fermierii din România”, a mai spus Daniel Constantin.
Muzeul Ţăranului Român din Capitală găzduieşte, în perioada 18 - 22 iulie 2012, expoziţia 'PAC@50: Trecut, prezent şi viitor', organizată de Comisia Europeană. Organizat cu ocazia aniversării a 50 de ani de Politică Agricolă Comună (PAC) în Uniunea Europeană, evenimentul prezintă istoricul şi evoluţia acestei politici în serviciul cetăţenilor europeni.
sursa: Agerpres