Aflat la Consiliul Miniştrilor Agriculturii şi Pescuitului din statele membre UE, organizat la Bruxelles, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin a afirmat că este important ca noua propunere de regulament pe dezvoltare rurală 2014-2020 să includă un pachet de măsuri pentru gestionarea riscurilor.
„România consideră că, atât din cauza schimbărilor climatice din ultima perioadă, cât şi din cauza efectelor crizei economice actuale, la care sunt supuşi fermierii, este important ca noua propunere de regulament pe dezvoltare rurală 2014-2020 să includă un pachet de măsuri pentru gestionarea riscurilor. Propunerile Comisiei în acest sens sunt binevenite, acestea putând contribui la sprijnirea fermierilor care se confruntă cu pierderi din cauza izbucnirii unor boli, producerii unor fenomene meteorologice extreme, volatilităţii preţurilor etc. În România, transpunerea în practică a unui management al riscurilor se află într-o fază incipientă, neexistând, din pacate, fonduri mutuale în acest sector”, a spus şeful MADR la Bruxelles.
Potrivit acestuia, piaţa asigurărilor din România este încă reticentă în a suporta pierderile cauzate de fenomene meteorologice nefavorabile şi, cu atât mai puţin cauzate de apariţia unor boli la animale sau la plante.
Referitor la stabilizarea venitului fermierilor ministrul agriculturii a declarat că „susţinem posibilitatea ca şi companiile de asigurare privată să poată fi eligibile pentru un sprijin prin acest instrument cu condiţia respectării cerinţelor cutiei verzi a Organizaţiilor Mondiale a Comerţului. Nivelul de compensaţie de până la 70 % din venitul pierdut poate fi acceptat de România, dar susţinem creşterea ratei de contribuţie a FEADR în cadrul măsurilor de gestionare a riscurilor”.
pentru gestionarea riscurilor.