După finalizarea procedurii de verificare și închidere a conturilor, Comisia Europeană solicită statelor membre restituirea unei sume totale de 318 milioane euro, reprezentând fonduri din cadrul politicii agricole a UE, cheltuite în mod incorect.
Potrivit unui comunicat de presă al UE, banii revin la bugetul UE deoarece nu au fost respectate reglementările UE. Statele membre sunt responsabile cu efectuarea plăților și cu verificarea cheltuielilor efectuate în cadrul Politicii Agricole Comune (PAC), iar Comisia are obligația de a se asigura că statele membre au utilizat fondurile în mod corect. Întrucât unele dintre aceste sume au fost deja recuperate de la statele membre, impactul financiar al deciziei va fi de aproximativ 315 milioane euro.
În cazul României, a fost aplicată o corecţie financiară de 4,51 milioane de euro pentru nedefinirea anumitor condiţii de mediu şi agricultură, aşa-numitele GAEC, pentru controale efectuate în mod parţial şi pentru deficienţe ale sistemului de sancţiuni. Impactul financiar al corecţiei aplicate în cazul României este de 4,24 milioane de euro, iar diferenţa se explică prin faptul că o parte din sumă a fost deja recuperată de la România sau a fost deja rambursată de către aceasta.
Aşadar, vor fi recuperate fonduri de la 11 state membre: Danemarca, Germania, Grecia, Spania, Franța, Italia, Portugalia, România, Slovenia, Finlanda și Marea Britanie. Cele mai semnificative corecții individuale sunt:
• 238,90 milioane euro (impact financiar1: 237,83 milioane euro) imputate Franței pentru deficiențe privind alocarea de drepturi la plată
• 12,94 milioane euro (impact financiar1: 12,04 milioane euro) imputate Portugaliei pentru deficiențe privind ecocondiționalitatea
• 10,03 milioane euro imputate Franței pentru deficiențe în cadrul măsurii privind tinerii fermieri și în controalele împrumuturilor subvenționate.
Ca urmare a hotărârii Curții Europene de Justiție (T-267/07) împotriva unei decizii anterioare a Comisiei, Italiei i se va rambursa suma de 2,11 milioane euro.