Acest vot arată că propunerile prezentate pe 12 octombrie 2011 constituie un punct de echilibru pentru un număr mare de subiecte, inclusiv o distribuție mai echitabilă a subvențiilor directe, plafonarea plăților, noțiunea de agricultor activ, înverzirea – 30% din primul pilon, sprijinul pentru tinerii agricultori, se arată în declarația comisarului european Dacian Cioloș.
În urma votului Comisiei pentru agricultură și dezvoltare europeană din Parlamentul european, asupra viitoarei reforme a Politicii agricole commune, Dacian Cioloş a spus că este pentru prima oară când procedura de codecizie este aplicată unei reforme PAC.
“Sunt bucuros că acest vot confirmă principiile formulate de Comisia europeană. Arată că propunerile prezentate pe 12 octombrie 2011 constituie un punct de echilibru pentru un număr mare de subiecte, inclusiv o distribuție mai echitabilă a subvențiilor directe, plafonarea plăților, noțiunea de agricultor activ, înverzirea – 30% din primul pilon, sprijinul pentru tinerii agricultori, o politică de dezvoltare rurală mai eficientă, orientată spre inovare și spre întărirea organizațiilor de producători”, a declarat comisarul european.
Potrivit acestuia, obiectivele politice și așteptările exprimate de cetățenii europeni, în 2010, în cadrul dezbaterii publice despre viitorul PAC, trebuie să se regăsească într-un set de măsuri simple, coerente, cu garanții de eficiență, fără dublă finanțare și fără greenwashing.
Faza finală a negocierilor va putea începe după adoptarea bugetului UE pentru perioada 2014-2020. Parlamentul European și Consiliul vor putea adopta apoi, fiecare, mandatul de negociere, care va deschide calea trilogurilor între Parlamentul European, Consiliu și Comisia europeană.