Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

Cioloş: UE a negociat Acordul de comerţ liber cu R.Moldova în favoarea acesteia

Publicat: 21 ianuarie 2014 - 08:57
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Uniunea Europeană a ţinut cont de interesele Republicii Moldova atunci când a negociat Acordul de liber schimb cu această ţară şi cel puţin pe domeniul agriculturii a fost negociat în avantajul acesteia, a declarat comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş.

Potrivit acestuia, Comisia Europeană (CE) nu a negociat acest Acord în intenţia de a invada piaţa moldovenească. UE este o piaţă cu 500 de milioane de consumatori şi nu o piaţă cu 3 milioane este aceea care face diferenţa. UE negociază în mod ofensiv acorduri de liber schimb cu pieţe mari, acolo unde într-adevăr poate avea un câştig. În acordul de liber schimb cu Republica Moldova, principalul câştig al UE este un sprijin pentru apropierea Republicii Moldova, în plan economic de UE prin accesul la piaţa europeană. „Din start, cel puţin pentru agricultură şi sectorul alimentar, de care m-am ocupat, am negociat în mod asimetric în avantajul Republicii Moldova, în sensul că UE îşi deschide piaţa pentru aproape toate produsele agroalimentare pentru toate liniile tarifare cu foarte mici excepţii, unde şi acolo cotele solicitate de UE au fost la limita nivelului de schimburi comerciale actuale şi nu mai mare. Asta înseamnă că şi după punerea în aplicare a Acordului, nu vor intra pe aceste domenii sensibile mai multe produse europene decât ceea ce este acum. Şi pentru produsele sensibile UE a lăsat Republicii Moldova să-şi protejeze aceste domenii sau cu o perioadă de tranziţie care poate fi până la 10 ani, adică deschiderea pieţei moldoveneşti faţă de produsele europene se va face treptat, timp de 10 ani”, a declarat comisarul european.

În acelaşi timp, oficialul a menţionat că odată cu intrarea în vigoare a acordului vor creşte şi investiţiile străine în agricultura Republicii Moldova. Dacian Cioloş urmează să întreprindă joi o vizită la Chişinău, unde se va desfăşura o reuniune a miniştrilor agriculturii din statele UE şi cele membre ale Parteneriatului Estic. sursa: Agerpres

Vizualizat: 1010 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!