Potrivit raportului anual al Comisiei privind „Protejarea intereselor financiare ale UE”, cazurile de fraudă care afectează bugetul UE au scăzut cu 35 % în 2011, iar cele din domeniu agriculturii au scăzut cu 66%.
Această scădere a ratei fraudelor constatată în 2011 se datorează atât unor măsuri mai ferme și unor controale mai stricte aplicate la nivelul finanțării UE, cât și unei serii de aspecte tehnice.
0,2 % din bugetul UE a fost afectat de fraude
Încheierea unei perioade de programare în cadrul politicii de coeziune și o metodă mai omogenă de raportare în cadrul noului sistem de control pentru agricultură au contribuit, de asemenea, la reducerea, față de anul 2010, a cazurilor de fraudă raportate. În total, 295 de milioane de euro din fondurile UE au fost afectate de fraudă, respectiv 0,2 % din buget, sumă care trebuie recuperată în conformitate cu normele UE. În raportul său, Comisia subliniază necesitatea reducerii în continuare a cazurilor de fraudă care afectează bugetul UE și formulează o serie de recomandări adresate statelor membre, care ar putea contribui la realizarea acestui obiectiv.
„Diminuarea numărului de fraude care afectează bugetul UE arată că eforturile noastre hotărâte de a soluționa această problemă încep să dea roade. Însă lupta nu s-a încheiat încă. Comisia își menține politica de toleranță zero în materie de fraudă, pentru ca nici măcar un singur cent din banii contribuabililor să nu intre în buzunarele autorilor fraudelor. Comisia va continua să ia toate măsurile necesare pentru a proteja bugetul UE, statele membre trebuind, la rândul lor, să depună eforturi mai susținute în acest sens" a declarat Algirdas Šemeta, comisarul pentru impozitare și uniune vamală, audit și antifraudă.