Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

Daniel Buda către comisarul Wojciechowski: ACTIVAŢI REZERVA PENTRU SITUAŢIILE DE CRIZĂ DIN SECTORUL AGRICOL!

Publicat: 27 martie 2020 - 12:23
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Luând poziţie vizavi de situaţia dificilă în care ne găsim astăzi, europarlamentarul român Daniel Buda solicită instituţiilor europene să valorifice toate mecanismele şi instrumentele de care dispun pentru a preveni o posibilă criză alimentară.

În acest sens, în calitatea sa de vicepreşedinte al Comisiei pentru agricultură şi dezvoltare rurală a Parlamentului European, acesta a solicitat comisarului Janusz Wojciechowski să ceară de îndată activarea art. 25 din Regulamentul UE nr. 1306/2013!

europarlamentar daniel buda_b"În actualul context, în care fermierii se confruntă cu dificultăţi majore privind desfăşurarea activităţii, dar şi sustenabilitatea fermelor, apreciez că se impune activarea de îndată, de la nivelul Uniunii Europene, a mecanismelor care permit alocări financiare din partea Comisiei Europene către fermieri", susţine europarlamentarul român.

Articolul 25 din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 prevede stabilirea unei rezerve menite să ofere sprijin suplimentar sectorului agricol în cazul unor crize majore care afectează producţia sau distribuţia agricolă. Cuantumul total al rezervei este de 2,8 miliarde euro, cu tranşe anuale egale de 400 milioane euro (la preţurile din 2011) pentru perioada 2014-2020.

În cele ce urmează, publicăm integral scrisoarea adresată de către Daniel Buda comisarului european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală:

"Stimate domnule Comisar European, Janusz Wojciechowski,

Vă scriu în calitate vicepreşedinte al Comisiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, solicitându-vă ca, în virtutea prerogativelor pe care le aveţi şi în calitate de reprezentant al Comisiei şi de garant al tratatelor, să activaţi instrumentul de rezervă pentru situaţiile de criză din sectorul agricol pe fondul pandemiei COVID-19.

Europa se confruntă cu cea mai mare provocare de după al II-lea Război Mondial, cetăţenii şi toate sectoarele economice fiind grav ameninţate. Sectorul agricol este unul dintre cele mai vulnerabile, iar pe umerii fermierilor stă responsabilitatea furnizării de alimente, în continuare accesibile şi de calitate. Fermierii au misiunea biblică de a-i hrăni pe cei mulţi, iar astăzi ei sunt chemaţi în linia întâi pentru a preveni o posibilă criză alimentară. Instituţiile europene trebuie să valorifice toate mecanismele şi instrumentele de care dispun astfel încât agricultorii Uniunii să beneficieze de sprijin urgent pentru a se evita orice întârzieri în producerea şi furnizarea alimentelor.

Vreau să vă aduc în atenţie una dintre multiplele probleme din sectorul agricol pentru a evidenţia încă o dată necesitatea deblocării fondurilor disponibile pentru acest sector în contextul de criză în care ne aflăm. Piaţa laptelui se confruntă cu următoarea problemă: multe fabrici refuză să colecteze laptele de la ferme, motivând că a scăzut consumul de produse dar şi că s-au închis restaurantele unde ei livrau aceste produse. În acelaşi timp, spun aceştia, nu pot să intre în supermarketuri din cauza numeroaselor dificultăţi şi a procedurilor birocratice. Problema este că fermierii al căror lapte nu se mai colectează şi prin urmare, nu mai pot să îşi vândă laptele, se confruntă cu o lipsă de cash care să le permită efectuarea însămânţărilor de primăvară, aplicarea unor tehnologii rezonabile prin care să obţină producţii minimale. Cel mai grav este că nu au bani să cumpere hrană animalelor. Soluţia pe care o văd eu este aceea de a direcţiona procesatorii de lapte în vederea obţinerii unor produse lactate care să poată fi păstrate un timp îndelungat cum ar fi caşcavalul, untul sau brânza telemea. Aceste produse ar trebui cumpărate de stat şi puse într-o rezervă, urmând ca mai apoi să fie scoase la vânzare.

În acest sens, Comisia Europeană ar trebui să mobilizeze fonduri europene pentru a sprijini statele membre în demersul lor. Regulamentul european nr. 1306/2013 prevede clar la articolul 25 posibilitatea activării rezervei pentru situaţiile de criză din sectorul agricol. Acelaşi lucru trebuie făcut şi în sectorul de carne, acolo unde există excedent. Este posibil să se impună această măsură la carnea de miel în perioada următoare, dacă se blochează sau se diminuează exportul.

Este foarte dificil de prezis perioada până când economia globală îşi va relua activitatea, dar până atunci, sectorul agricol trebuie să continue să ofere alimente de calitate şi la preţuri accesibile. Sectorul agricol şi mai ales cel zootehnic au o anumită particularitate: animalele nu sunt la fel ca nişte maşini pe care să le poţi pune într-un hangar până trece criza!

În virtutea prerogativelor de care dispuneţi, vă solicit respectuos, stimate domnule comisar, să activaţi rezerva pentru situaţiile de criză din sectorul agricol, prevăzută la articolul 25 din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013, pentru a sprijini fermierii să supravieţuiască pe piaţă şi să furnizeze alimente suficiente pentru cetăţeni, în acest context dramatic. De asemenea, vă solicit respectuos mobilizarea fondurilor europene disponibile pentru înfiinţarea unei rezerve de către statele membre, respectiv de către România, pentru depozitarea şi comercializarea produselor lactate achiziţionate de la fermieri.

Vă rog să primiţi, domnule comisar, expresia înaltei mele consideraţii şi aprecieri pentru activitatea pe care o desfăşuraţi şi, de asemenea, recunoştinţa pentru eforturile pe care le depuneţi în sprijinul fermierilor europeni în lupta împotriva pandemiei COVID-19."

Vizualizat: 1985 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Alte articole in aceasta categorie

ARE MÂINILE CRĂPATE, SPATELE PRAF ȘI FACE NAVETA DE LA OLT LA CLUJ CU LEGUME!

ARE MÂINILE CRĂPATE, SPATELE PRAF ȘI FACE NAVETA DE LA OLT LA CLUJ CU LEGUME!

24 mai 2020 - 11:35

FĂ-NE O COOPERATIVĂ SĂ FIM ȘI NOI OAMENI! Ilie e din neamul rudarilor din Olt. Are mâinile crăpate și spatele făcut praf de la munca de pe trei hectare de teren cultivat cu legume. Ilie face naveta de la Olt la Cluj ca să-și vândă legumele. Spune că merge cu marfă în Europa. Impresionanta poveste a lui Ilie o spune Anca Marcu, directorul Cooperativei Agricole Lunca Someșului Mic, pe care Ilie a rugat-o să le facă și lor cooperativă ca să fie și ei oameni.

CIOBAN: AM ANUNȚAT PROTECȚIA ANIMALELOR SĂ-MI IA VACILE CĂ NU AM PĂȘUNE!

CIOBAN: AM ANUNȚAT PROTECȚIA ANIMALELOR SĂ-MI IA VACILE CĂ NU AM PĂȘUNE!

24 mai 2020 - 09:34

DISPERAREA UNUI OIER DIN ROMÂNIA. Crescătorul de ovine Romi Mariș din Orăștie, județul Hunedoara, nu are pășune unde să-și ducă cele 77 de vaci. Pășunea închiriată de la primăria Orăștie este pentru turma lui de 1.500 de ovine. Vacile nu mai au loc. Oierul a declarat, pentru AGROINFO, că în disperarea care l-a cuprins a anunțat Protecția Animalelor să vină să ia vacile. Oierul spune că la începutul săptămânii vine o comisie la el.

OFICIAL DIN MINISTERUL AGRICULTURII, LA O STÂNĂ DE OI!

OFICIAL DIN MINISTERUL AGRICULTURII, LA O STÂNĂ DE OI!

24 mai 2020 - 07:33

ÎN VIZITĂ LA O FAMILIE DE OIERI ȚĂRANI! Subsecretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Avram Fițiu, a fost la o stână de oi din județul Cluj. Ciobanii aduceau fetelor de măritat păpuși din caș, a scris Avram Fițiu pe pagina sa oficială Facebook, despre una dintre tradițiile oieritului românesc.

APIA: PLĂȚI PE HECTAR PENTRU FERMIERI!

APIA: PLĂȚI PE HECTAR PENTRU FERMIERI!

24 mai 2020 - 06:48

ANUNȚ OFICIAL! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță că a prelungit termenul pentru depunerea cererilor pentru obținerea plăților pe hectar pentru angajamente de silvomediu. APIA a transmis un comunicat pentru AGROINFO.

OFICIAL APIA: TERMEN CERERE AJUTOR DE STAT!

OFICIAL APIA: TERMEN CERERE AJUTOR DE STAT!

24 mai 2020 - 06:27

COMUNICAT! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță toți fermierii interesați că a fost prelungit termenul pentru depunerea cererilor pentru schema de ajutor de stat sprijin pentru prima împădurire și crearea suprafețelor împădurite. APIA a transmis un comunicat pentru AGROINFO.

OFICIAL GUVERN! CE SE SCHIMBĂ LA PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

OFICIAL GUVERN! CE SE SCHIMBĂ LA PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

22 mai 2020 - 06:59

COMUNICAT. Guvernul a adoptat, în ședința de miercuri seara, o Ordonanţă de urgenţă care modifică și completează OUG nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăţi care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020 şi pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură. Sunt modificări la subvenția pentru pășune, pentru micii fermieri, ajutoarele naționale tranzitorii și la termenele APIA pentru notificarea fermierilor aflați la control.

DECIZII GUVERN ASTĂZI SUBVENȚIILE APIA!

DECIZII GUVERN ASTĂZI SUBVENȚIILE APIA!

21 mai 2020 - 21:23

ADOPTATE DE GUVERN. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat, în urmă cu puțin timp, deciziile adoptate astăzi, în ședința de Guvern, care vizează subvențiile agricole aferente acestui an, cuvenite fermierilor români.

SUNTEM ROMÂNI, CUMPĂRĂM DE LA ȚĂRANII ROMÂNI DIN PIEȚE!

SUNTEM ROMÂNI, CUMPĂRĂM DE LA ȚĂRANII ROMÂNI DIN PIEȚE!

21 mai 2020 - 19:49

NU STĂM ÎN GENUNCHI ÎN FAȚA BRUXELLES-ULUI! Partidul Ecologist Român (PER) acuză Parlamentul de trădare naţională şi cere o poziţie publică a preşedintelui României privind promulgarea legii care ar fi trebuit să promoveze produsele românești din fermele noastre, dar nu se întâmplă așa. Dacă lor le place să stea în genunchi în faţa Bruxelles-ului, noi, ecologiştii, vrem să fim în UE, dar vom sta în picioare! Vom cumpăra de la ţăranii români din pieţe! A declarat președintele PER, într-un comunicat remis media.

LEGEA APICULTURII, ADOPTATĂ!

LEGEA APICULTURII, ADOPTATĂ!

21 mai 2020 - 17:41

LEGE TRIMISĂ LA PROMULGARE! Miercuri a fost adoptat în plenul Camerei Deputaților proiectul de lege nr. 221/2017 care modifică și completează Legea apiculturii nr. 383/2013. Legea este trimisă președintelui României pentru promulgare. 

OFICIAL! EFECTIVUL DE OVINE ȘI CAPRINE AL ROMÂNIEI!

OFICIAL! EFECTIVUL DE OVINE ȘI CAPRINE AL ROMÂNIEI!

21 mai 2020 - 10:05

DATE OFICIALE! Informațiile obținute, săptămâna aceasta, de AGROINFO de la Institutul Național de Statistică, arată că România a ocupat, anul trecut, locul trei în ierarhia statelor membre ale Uniunii Europene la efectivele de ovine și caprine. Ce spun datele oficiale, câte ovine și caprine are România în acest moment?  

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

VALTRA seria F - Agritechnica 2019

VALTRA seria F - Agritechnica 2019

Noua serie de tractoare Valtra F, prezentată la Agritechnica 2019, destinată fermelor pomicole şi viticole poate fi comandată în două variante de ecartament (1,5 şi 1,3m), are o putere de la 75 la 105CP, un motor cu o capacitate cilindrică de 3,4litri şi o transmisie cu 24 viteze înainte/înapoi sau 24/12 înainte/înapoi. Seria F de tractoare Valtra va fi disponibilă pentru piaţa din România în a doua jumătate a anului viitor.

 

Interviu cu George Tănase - brand manager Valtra, MEWI

Reporter: Gheorghe Ghişe

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

La bar

La bar
Merge un bărbat cu un pistol într-un club şi începe să strige: Detalii