Luând poziţie vizavi de situaţia dificilă în care ne găsim astăzi, europarlamentarul român Daniel Buda solicită instituţiilor europene să valorifice toate mecanismele şi instrumentele de care dispun pentru a preveni o posibilă criză alimentară.
În acest sens, în calitatea sa de vicepreşedinte al Comisiei pentru agricultură şi dezvoltare rurală a Parlamentului European, acesta a solicitat comisarului Janusz Wojciechowski să ceară de îndată activarea art. 25 din Regulamentul UE nr. 1306/2013!
"În actualul context, în care fermierii se confruntă cu dificultăţi majore privind desfăşurarea activităţii, dar şi sustenabilitatea fermelor, apreciez că se impune activarea de îndată, de la nivelul Uniunii Europene, a mecanismelor care permit alocări financiare din partea Comisiei Europene către fermieri", susţine europarlamentarul român.
Articolul 25 din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 prevede stabilirea unei rezerve menite să ofere sprijin suplimentar sectorului agricol în cazul unor crize majore care afectează producţia sau distribuţia agricolă. Cuantumul total al rezervei este de 2,8 miliarde euro, cu tranşe anuale egale de 400 milioane euro (la preţurile din 2011) pentru perioada 2014-2020.
În cele ce urmează, publicăm integral scrisoarea adresată de către Daniel Buda comisarului european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală:
"Stimate domnule Comisar European, Janusz Wojciechowski,
Vă scriu în calitate vicepreşedinte al Comisiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, solicitându-vă ca, în virtutea prerogativelor pe care le aveţi şi în calitate de reprezentant al Comisiei şi de garant al tratatelor, să activaţi instrumentul de rezervă pentru situaţiile de criză din sectorul agricol pe fondul pandemiei COVID-19.
Europa se confruntă cu cea mai mare provocare de după al II-lea Război Mondial, cetăţenii şi toate sectoarele economice fiind grav ameninţate. Sectorul agricol este unul dintre cele mai vulnerabile, iar pe umerii fermierilor stă responsabilitatea furnizării de alimente, în continuare accesibile şi de calitate. Fermierii au misiunea biblică de a-i hrăni pe cei mulţi, iar astăzi ei sunt chemaţi în linia întâi pentru a preveni o posibilă criză alimentară. Instituţiile europene trebuie să valorifice toate mecanismele şi instrumentele de care dispun astfel încât agricultorii Uniunii să beneficieze de sprijin urgent pentru a se evita orice întârzieri în producerea şi furnizarea alimentelor.
Vreau să vă aduc în atenţie una dintre multiplele probleme din sectorul agricol pentru a evidenţia încă o dată necesitatea deblocării fondurilor disponibile pentru acest sector în contextul de criză în care ne aflăm. Piaţa laptelui se confruntă cu următoarea problemă: multe fabrici refuză să colecteze laptele de la ferme, motivând că a scăzut consumul de produse dar şi că s-au închis restaurantele unde ei livrau aceste produse. În acelaşi timp, spun aceştia, nu pot să intre în supermarketuri din cauza numeroaselor dificultăţi şi a procedurilor birocratice. Problema este că fermierii al căror lapte nu se mai colectează şi prin urmare, nu mai pot să îşi vândă laptele, se confruntă cu o lipsă de cash care să le permită efectuarea însămânţărilor de primăvară, aplicarea unor tehnologii rezonabile prin care să obţină producţii minimale. Cel mai grav este că nu au bani să cumpere hrană animalelor. Soluţia pe care o văd eu este aceea de a direcţiona procesatorii de lapte în vederea obţinerii unor produse lactate care să poată fi păstrate un timp îndelungat cum ar fi caşcavalul, untul sau brânza telemea. Aceste produse ar trebui cumpărate de stat şi puse într-o rezervă, urmând ca mai apoi să fie scoase la vânzare.
În acest sens, Comisia Europeană ar trebui să mobilizeze fonduri europene pentru a sprijini statele membre în demersul lor. Regulamentul european nr. 1306/2013 prevede clar la articolul 25 posibilitatea activării rezervei pentru situaţiile de criză din sectorul agricol. Acelaşi lucru trebuie făcut şi în sectorul de carne, acolo unde există excedent. Este posibil să se impună această măsură la carnea de miel în perioada următoare, dacă se blochează sau se diminuează exportul.
Este foarte dificil de prezis perioada până când economia globală îşi va relua activitatea, dar până atunci, sectorul agricol trebuie să continue să ofere alimente de calitate şi la preţuri accesibile. Sectorul agricol şi mai ales cel zootehnic au o anumită particularitate: animalele nu sunt la fel ca nişte maşini pe care să le poţi pune într-un hangar până trece criza!
În virtutea prerogativelor de care dispuneţi, vă solicit respectuos, stimate domnule comisar, să activaţi rezerva pentru situaţiile de criză din sectorul agricol, prevăzută la articolul 25 din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013, pentru a sprijini fermierii să supravieţuiască pe piaţă şi să furnizeze alimente suficiente pentru cetăţeni, în acest context dramatic. De asemenea, vă solicit respectuos mobilizarea fondurilor europene disponibile pentru înfiinţarea unei rezerve de către statele membre, respectiv de către România, pentru depozitarea şi comercializarea produselor lactate achiziţionate de la fermieri.
Vă rog să primiţi, domnule comisar, expresia înaltei mele consideraţii şi aprecieri pentru activitatea pe care o desfăşuraţi şi, de asemenea, recunoştinţa pentru eforturile pe care le depuneţi în sprijinul fermierilor europeni în lupta împotriva pandemiei COVID-19."