Curtea Europeană de Conturi (ECA) a anunţat, marţi, că politica agricolă comună (PAC) are în continuare un cadru legislativ prea complex, deşi recunoaşte eforturile depuse de Comisia Europeană pentru a simplifica dispoziţiile PAC şi pentru a da curs mai multor observaţii formulate de Parlamentul European, de Consiliul UE şi de ECA.
În octombrie 2011, executivul UE a înaintat Parlamentului European şi Consiliului UE propunerile sale legislative vizând reforma politicii agricole comune (PAC), care va fi aplicată începând cu 2014.
Referitor la eco-condiţionalitatea, Curtea consideră că, în pofida reorganizării propuse, această politică va continua să fie dificil de administrat de către agenţiile de plăţi şi de către beneficiari, din cauza complexităţii sale. Deşi se afirmă că politica se axează pe rezultate, ea rămâne totuşi, în esenţă, axată pe cheltuieli şi pe controlul acestora, ceea ce înseamnă că este orientată mai curând către aspectele de conformitate, decât către cele de performanţă.
ECA subliniază în special că obiectivele concrete ale plăţilor directe efectuate către fermieri nu sunt precizate în articolele regulamentului aplicabil, după cum nu sunt precizate nici rezultatele scontate ale acestor dispoziţii şi nici tipurile de indicatori care trebuie utilizaţi pentru măsurarea acestor rezultate.
De asemenea, Curtea consideră că este discutabil dacă unele dintre măsurile propuse pot să fie implementate în mod eficace fără ca organismelor de management naţionale şi fermierilor să li se impună o sarcină administrativă excesivă.
Ca posibilă soluţie pentru depăşirea acestei probleme, ECA propune să se adopte o definiţie simplă şi generală a 'fermierului activ' şi să se atribuie Comisiei sarcina de a gestiona punerea în aplicare a legislaţiei care va rezulta în aşa fel încât să se asigure îndeplinirea obiectivelor de nivel general formulate în tratat: creşterea productivităţii agricole şi sporirea veniturilor individuale ale lucrătorilor din agricultură.
Sursa: Agerpres