FORŢĂ DE MUNCĂ AGRICULTURĂ. Comisia Europeană a publicat săptămâna aceasta noi linii directoare în ceea ce priveşte mobilitatea lucrătorilor din UE, inclusiv cei sezonieri din agricultură, consideraţi de importanţă critică în lupta împotriva pandemiei coronavirusului.
Răspunzând solicitărilor formulate de liderii blocului comunitar, aceste orientări încearcă să abordeze preocupările practice ale cetăţenilor şi companiilor afectate de măsurile care vizează combaterea răspândirii coronavirusului, oferind soluţii autorităţilor naţionale care pun în aplicare măsurile. Deşi este de înţeles că statele membre au introdus controale la frontiera internă pentru a limita răspândirea coronavirusului, este imperativ necesar ca lucrătorii critici să poată ajunge fără întârziere la destinaţie!
Sectorul agroalimentar al UE lucrează din greu pentru a asigura un lanţ de aprovizionare alimentar eficient şi securitatea alimentară în întreaga UE pe timpul acestei crize fără precedent. Cu toate acestea, în săptămânile următoare, se va confrunta cu o deficienţă semnificativă de forţă de muncă dacă lucrătorii sezonieri nu sunt capabili să ajungă la locul de muncă din cauza măsurilor restrictive. Muncitorii de sezon sunt critici pentru sectorul agricol, în ceea ce priveşte funcţiile de recoltare, plantare şi îngrijire a culturilor, în special în sezonul curent, se arată în comunicatul Comisiei Europene.
Prin aceste orientări, Comisia îndeamnă statele membre să stabilească proceduri specifice, pentru a asigura o trecere lină la frontiere pentru lucrătorii sezonieri. Astfel, în ceea ce priveşte lucrătorii sezonieri din sectorul agricol, se recomandă ca statele membre să facă schimb de informaţii cu privire la nevoile lor diferite la nivel tehnic şi să stabilească proceduri specifice pentru a asigura fluxul acestor lucrători. În plus, consideră, Comisia, statele membre ar trebui să trateze aceste persoane ca lucrători critici şi să le comunice angajatorilor necesitatea de a asigura o protecţie adecvată pentru sănătate şi siguranţă.
Autorităţile europene au promis că vor continua să identifice cele mai bune practici pentru fiecare stat membru, care pot fi apoi extinse la toate statele membre, pentru a permite lucrătorilor să-şi exercite ocupaţiile cruciale fără a exista piedici excesive.
Rămâneţi conectaţi cu Celula de Criză FERMA!
Ferma Media Grup, primul grup media privat din domeniul agriculturii româneşti, a creat o CELULĂ DE CRIZĂ pentru problemele fermierilor, care va prelua toate sesizările, cererile şi propunerile venite dinspre fermieri către autorităţi, precum şi neliniştile oamenilor cu privire la sectorul agroalimentar. În plină pandemie CoVid-19, Celula de Criză este un demers jurnalistic de utilitate publică, în sprijinul fermierilor şi al populaţiei, lansat şi susţinut de Ferma Media Grup prin site-urile revista-ferma.ro şi agroinfo.ro
CUM NE PUTEŢI CONTACTA. În această perioadă, redactorii Ferma şi Agroinfo sunt alături de voi, fermierii români, pentru a vă face publice problemele cu care vă confruntaţi şi pentru a le aduce în atenţia autorităţilor. Vă rugăm să ne trimiteţi întrebările şi sesizările voastre pe adresa redacţiei: redactia@revista-ferma.ro sau să ne trimiteţi mesaje pe paginile de facebook Revista Ferma şi Agroinfo