Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin susţine poziţia României în sectorul pescăresc şi de acvacultură la Bruxelles, în cadrul unei întâlniri cu Maria Damanaki, comisar european pentru Pescuit şi Afaceri Maritime.
Potrivit unui comunicat MADR, principalele puncte de discuţie sunt legate de absorbţia fondurilor europene pentru pescuit, în contextul recentei decizii a Comisiei privind deblocarea plăţilor. România a primit deja fondurile europene, cheltuite iniţial din bugetul naţional, pentru Programul Operaţional de Pescuit (POP).
La întâlnire, ministrul Daniel Constantin informează asupra activităţilor din cadrul AM POP privind evaluarea proiectelor depuse, precum şi nivelul preconizat de absorbţie până la finele anului. Cel mai important punct al discuţiei îl reprezintă propunerea Preşedinţiei lituaniene ca în cadrul viitorului Consiliu al Miniştrilor agriculturii şi pescuitului din data de 15 iulie 2013 să se obţină un acord pe abordarea generală privind propunerea de Regulament dedicată Fondului European pentru Pescuit şi Afaceri Maritime.
În contextul reducerii la nivel european a Fondului pentru Pescuit şi Afaceri Maritime, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale susţine argumentele României, astfel încât reducerea fondurilor alocate României în perioada 2014-2020 sa nu afecteze dramatic sectorul pescăresc şi de acvacultură naţional.
Plăţile pentru România pe Programul Operaţional de Pescuit (POP) au fost întrerupte în 13 ianuarie 2012 din cauza unor deficienţe grave în funcţionarea sistemului de management şi control, Comisia Europeană anunţând că nu va mai rambursa suma de 60 de milioane de euro efectuată de statul român către beneficiarii acestui program. În data de 21 iunie, şeful MADR a anunţat că POP a fost deblocat, iar România va primi, în următoarea perioadă, în jur de 50 milioane de euro în contul plăţilor suportate de stat. România beneficiază de peste 307,618 milioane euro prin POP în perioda 2007-2013 pentru finanţarea investiţiilor în domeniul pescuitului, acvaculturii şi procesării, din care 230,714 milioane euro reprezintă asistenţa UE prin Fondul European pentru Pescuit, iar diferenţa este asigurată din bugetul naţional. sursa: Agerpres