Adama
Vinasa Rompak

Comisia Europeană a adoptat o nouă strategie pentru bunăstarea animalelor

Publicat: 20 ianuarie 2012 - 09:57
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Comisia Europeană a adoptat o nouă strategie de patru ani (2012-2015), care își propune să aducă noi standarde adecvate pentru bunăstarea animalelor în Uniunea Europeană.

„Recenta intrare în vigoare a legislației privind «găinile ouătoare» a demonstrat că persistă unele probleme în materie de bunăstare a animalelor în mai multe state membre. Deși se depun anumite eforturi, multe aspecte trebuie abordate în mod diferit, pentru a obține rezultate mai durabile. Noua strategie va permite operatorilor, datorită unei flexibilități adecvate, să atingă standardele necesare de bunăstare a animalelor pe căi diferite. O optimizare a coerenței politicilor și a transparenței pieței, cu ajutorul unui cadru legislativ cuprinzător privind bunăstarea animalelor, va minimiza tensiunile reale sau percepute între bunăstarea animalelor și economie. Măsurile privind bunăstarea animalelor trebuie să fie rentabile. Propunerea de consacrare a resurselor educației și formării ar trebui să fie extrem de rentabilă, atât din punct de vedere economic, cât și în ceea ce privește bunăstarea animalelor”, a declarat comisarul Uniunii Europene pentru Sănătate și Consumatori, John Dalli.

Domeniul legislativ necesită o schimbare
Legislația UE privind bunăstarea animalelor, dezvoltată ca răspuns la situațiile neprevăzute și la solicitările politice constatate în decursul ultimelor 3 decenii, este adesea detaliată și adaptată sectorului, dar neuniformă în ceea ce privește domeniul său de aplicare. Ținând cont de diversitatea sistemelor climatice, a solurilor și a sistemelor agricole în care trebuie să fie aplicată legislația, acest domeniu al legislației europene necesită o schimbare.

Noua strategie a fost adoptată sub forma unei comunicări a Comisiei către Parlamentul European, Consiliu și Comitetul Economic și Social European.

În 2006, Comisia a adoptat pentru prima dată o strategie privind bunăstarea animalelor. Planul de acțiune comunitar privind protecția și bunăstarea animalelor din perioada 2006-2010 a grupat diferitele aspecte ale politicii UE în materie de bunăstare a animalelor, care se aplică în cazul a miliarde de animale deținute în scopuri economice.

Sprijin de 70 milioane euro

În fermele din Uniunea Europeană există aproximativ două miliarde de păsări (pui destinaţi producţiei de carne, găini ouătoare, curcani, raţe şi gâşte) şi trei sute de milioane de mamifere (bovine, porcine, ovine etc.). Populaţia animalelor de companie este, de asemenea, foarte importantă în UE. Se estimează că există aproximativ o sută de milioane de câini şi pisici în Uniune.

Valoarea anuală a creşterii animalelor în UE este estimată la aproximativ 150 de miliarde de euro. Contribuţia Uniunii la sprijinirea bunăstării animalelor este estimată la 70 de milioane de euro pe an, fiind direcţionată fie către agricultori sub forma unor plăţi în favoarea bunăstării animalelor, în cadrul programelor de dezvoltare rurală, fie către alte activităţi legate de bunăstarea animalelor, precum cercetarea, studiile economice, comunicarea, formarea şi educaţia.

Vizualizat: 2246 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

România va solicita UE amânarea, până în 2020, a deciziei privind vânzarea de teren agricol către nerezidenţi

România va solicita UE amânarea, până în 2020, a deciziei privind vânzarea de teren agricol către nerezidenţi

România va face un demers către Uniunea Europeană prin care să nu fie obligată să vândă teren agricol către nerezidenţi, până în anul 2020, a declarat, la Berlin, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.


UE rambursează României aproape 500 de milioane de euro din plăţile acordate fermierilor

UE rambursează României aproape 500 de milioane de euro din plăţile acordate fermierilor

Uniunea Europeană va rambursa României în aceste zile aproape 500 de milioane de euro din banii plătiţi fermierilor români din bugetul naţional, în perioada octombrie - decembrie 2011, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără.

E oficial: România este autorizată să exporte carnea de porc pe piaţa UE şi în ţările terţe

E oficial: România este autorizată să exporte carnea de porc pe piaţa UE şi în ţările terţe

Pentru prima dată de la aderarea la Uniunea Europeană, România este autorizată să comercializeze şi să exporte carnea de porc pe piaţa intracomunitară şi în ţările terţe, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Alte articole in aceasta categorie

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

11 decembrie 2024 - 14:50

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să acorde o atenție deosebită achiziționării și manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

11 decembrie 2024 - 06:35

Termen limită 16 decembrie 2024! Mai sunt 5 zile pentru a depune la Agenția de PLăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025, cereri avizate de către Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ).

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii