Cele mai recente date privind stocurile de pește din apele UE indică faptul că eforturile Comisiei Europene de a elimina progresiv pescuitul excesiv au dat roade.
Într-un document de consultare recent adoptat, Comisia Europeană informează cu privire la starea stocurilor europene de pește și își prezintă intențiile privind propunerile referitoare la posibilitățile de pescuit pentru 2014. În prezent, numai 39 % din stocurile de pește prezente în apele UE din nord-estul Oceanului Atlantic care au făcut obiectul unei evaluări sunt supraexploatate, față de 47 % anul trecut și 95 % în 2005.
Politica începe să procure beneficii reale pentru industria pescuitului, astfel cum arată cele mai recente date privind profiturile, care indică o creștere de 40 % în raport cu anul anterior.
„Aceste cifre indică faptul că măsurile responsabile în domeniul gestionării pescuitului pot fi eficace și chiar funcționează. Cu toate acestea, trebuie să ne sporim eforturile pentru a pune capăt pescuitului excesiv la data limită convenită. În acest scop, este necesar să încheiem reforma politicii comune în domeniul pescuitului”, a declarat Maria Damanaki, Comisar al UE pentru afaceri maritime și pescuit, potrivit unui comi'unicat de presă al CE.
Prin acest document anual, Comisia solicită opiniile statelor membre și ale părților interesate cu privire la stabilirea capturilor totale admisibile (TAC), a cotelor și a efortului de pescuit (zilele petrecute pe mare) pentru anul următor. Documentul arată că eforturile depuse de Comisie în vederea eliminării treptate a pescuitului excesiv încep să dea roade. Există în prezent, în mările europene, 25 de stocuri de pește despre care se știe că nu sunt supraexploatate, comparativ cu doar 2 stocuri în 2005.
Baza științifică pentru evaluarea stocurilor de pește se îmbunătățește. Mulțumită metodelor noi introduse de Consiliul Internațional pentru Explorarea Apelor Maritime (ICES), există avize pentru încă 30 de stocuri în comparație cu anul trecut.
Pentru anul viitor, Comisia dorește ca sectorul să respecte avizele științifice. Pentru stocurile care fac obiectul planurilor de gestionare pe termen lung, nivelurile TAC și ale efortului de pescuit ar trebui să fie stabilite în conformitate cu planurile în vigoare (o cerință legală). Pentru celelalte stocuri de pește, care nu fac obiectul planurilor respective, nivelurile TAC ar trebui să se bazeze pe avize științifice, în scopul eliminării treptate a pescuitul excesiv până în 2015. În absența avizelor, trebuie să se aplice principiul precauției.