Comisia Europeană s-a reunit miercuri seară pentru a adopta propunerile sale pentru bugetul multinanual al Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020, nivelul alocat ajutoarelor agricole urmând să rămână nemodificat în ansamblul bugetului comunitar.
Conform unor surse comunitare, citate de Agerpres, Bruxelles-ul a propus ca nivelul bugetului agricol să rămână în jurul a 385 mld. euro pentru perioada 2014 - 2020.
Nivelul bugetului UE pentru perioada menţionată ar urmă să reprezinte 1,05% din produsul intern brut al UE, faţă de 1,07% în perioada 2007 - 2013. Totuşi, datorită creşterii PIB în perioada 2014 - 2020 faţă de perioada de programare financiară actuală, în termeni absoluţi bugetul Uniunii va înregistra o creştere uşoară, în condiţiile în care Franţa, Germania şi Marea Britanie au solicitat o „îngheţare” a bugetului.
Unul dintre elementele de noutate, introducerea unui impozit european, are mici şanse de a obţine unanimitatea în Consiliu, unde multe state membre se opun impunerii unor noi taxe în plină perioadă de austeritate. În acelaşi timp, nici votul în Parlamentul European nu pare asigurat, astfel încât negocierile asupra bugetului multianual, care se vor încheia la finalul lui 2012, se anunţă încă de pe acum foarte dificile.
Costul PAC pe zi pentru fiecare cetăţean european este egal cu preţul unei ţigarete
Politica Agricolă Comună (PAC) costă bugetul UE cca. 55 mil euro pe an, iar costul pe care îl suportă fiecare cetăţean european este de 110 euro pe an, 2,20 euro pe săptămână, respectiv 30 eurocenţi pe zi – preţul unei ţigarete, se arată în memoriul Comisiei Europene privind bugetul UE în perioada 2014-2020.
Agricultura este singurul sector finanţat în cea mai mare parte din bugetul UE, alocările la nivel european înlocuindu-le pe cele naţionale, ceea ce explică şi proporţia mare pe care o ocupă bugetul agricol în bugetul general al UE. Bugetul european agricol a fost de 40% din bugetul UE în acest an, în scădere majoră faţă de 1984, când reprezenta 71% din bugetul UE, care avea, la vremea respectivă, doar 10 state membre şi va fi de 39% în 2013, urmând ca proporţiile să scadă şi din 2014 mai departe, se mai precizează în acelaşi document.