Adama
Vinasa Rompak

Comisia Europeană pregăteşte noi simplificări ale PAC

Publicat: 24 noiembrie 2009 - 13:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Într-un raport dat publicităţii în 20 noiembrie a.c., Direcţia Generală Agricultură şi Dezvoltare Rurală a Comisiei Europene şi-a prezentat răspunsurile la cele 39 de propuneri de simplificare ale Politicii Agricole Comune (PAC) pe care statele membre le-au înaintat împreună Comisiei în aprilie a.c..
Documentul de lucru cuprinde informaţii despre rezultatele procesului de evaluare şi o trecere în revistă a progreselor realizate din martie 2009 până în prezent, informează un comunicat al Comisiei.

Potrivit documentului, majoritatea celor 39 de sugestii, dintre care o mare parte privesc sistemul de acordare a subvenţiilor, au primit o apreciere pozitivă, iar Comisia îşi propune să le dea curs şi să le pună în practică rapid. De fapt, o parte dintre ele au fost deja avansate şi incluse în normele revizuite privind plăţile directe care se vor pune în aplicare începând cu 1 ianuarie 2010.

Programul a fost elaborat pentru a simplifica sistemul, asigurând, totodată, gestionarea adecvată a banilor publici, urmărind, totodată, reducerea procedurilor birocratice şi de eliminare a cerinţelor inutile impuse agricultorilor şi întreprinderilor. De asemenea, Comisia propune măsuri de ameliorare a legislaţiei europene în domeniul agricol.

Astfel, Comisia va continua să simplifice legislaţia UE pentru a le permite agricultorilor să devină mai competitivi, fără a aduce atingere obiectivelor şi responsabilităţilor financiare ale PAC.

În acest sens, începând cu 2010, oficialii UE se vor deplasa pe teren pentru a înţelege mai bine aspectele practice cu care se confruntă agricultorii, ceea ce le va permite să adapteze legislaţia europeană la nevoile acestora.

De asemenea, Comisia va emite o comunicare privind calitatea produselor agricole care va avea în vedere simplificarea şi reducerea birocraţiei în ceea ce priveşte standardele de comercializare şi sistemele privind indicaţiile geografice, făcând, astfel, ca agricultorilor să le fie mai uşor să producă bunuri de calitate.

Totodată, se vor depune, în continuare, eforturi pentru ca legislaţia UE să poată fi citită şi înţeleasă mai uşor, lucru ce va veni în sprijinul agricultorilor şi al altor persoane care nu au
cunoştinţe juridice, dar care sunt nevoite să aplice sau să înţeleagă reglementările.

Raportul Comisiei prezintă şi o serie de iniţiative suplimentare de simplificare, cum ar fi realizarea unor programe mai suple de promovare a produselor agricole. De asemenea, se ia în considerare o posibilă eliminare a normelor cu privire la etichetarea facultativă a cărnii de vită şi mânzat, ca şi posibilitatea armonizării termenelor de plată ale unor măsuri de dezvoltare rurală cu cele ale plăţilor directe.

Beneficiarii acestor simplificări sunt deopotrivă exploataţiile agricole şi întreprinderile din industria de prelucrare a alimentelor, care vor deveni mai competitive, populaţia locală din mediul rural, întrucât se vor crea mai multe locuri de muncă în zonele rurale şi consumatorii, deoarece sectorul agricol va putea să răspundă mai bine cererilor lor.

Raportul publicat la sfârşitul săptămânii trecute de Direcţia Generală Agricultură şi Dezvoltare Rurală a Comisiei Europene va fi discutat la reuniunea Consiliului Agricultură din luna decembrie.
Vizualizat: 1009 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii