Importanţa susţinerii unui obiectiv minim de convergenţă internă, a tinerilor fermieri şi a micilor exploataţii, precum şi a aplicării unor măsuri ferme de 'înverzire', s-au numărat printre ideile expuse marţi de comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, în cadrul dezbaterii din plenul Parlamentului European (PE), de la Strasbourg, asupra reformei Politicii Agricole Comune (PAC).
Comisarul a apreciat că munca depusă asupra a patru rezoluţii - privind plăţile directe acordate fermierilor, organizarea comună a pieţelor produselor agricole, sprijinul pentru dezvoltare rurală şi respectiv finanţarea, gestiunea şi monitorizarea PAC - a permis PE să îşi poată vota mandatul de negociere înaintea Consiliului UE, care ar uma să fie adoptat săptămâna viitoare. “Această etapă de stabilire a mandatului dumneavoastră de negociere este crucială pentru a putea intra în a doua fază a negocierii unui acord între PE, Consiliu şi CE. Aşadar, nu este un punct final, ci începutul fazei de negocieri politice în vederea unui acord asupra unei Politici Agricole Comune (PAC) reformate, ambiţioase şi pragmatice, la care sper că vom fi în măsură să ajungem până în iunie”, a spus Dacian Cioloş, menţionând totuşi că unele puncte rămân să fie clarificate în cadrul discuţiilor trilaterale.
Problema echităţii subvenţiilor – un subiect major
Oficialul european a precizat că problema echităţii va fi un subiect major în faza finală a discuţiilor. “Ştiu că mulţi dintre dumneavoastră s-au pronunţat deja cu tărie în favoarea plafonării sau a reechilibrării subvenţiilor între statele membre. Noţiunile de agricultor activ, degresivitate, convergenţă internă sunt esenţiale pentru o mai bună orientare, pentru direcţionarea mai eficientă a cheltuielilor publice. Din acest punct de vedere, susţin ideea unui obiectiv minim absolut de convergenţă internă, asemănător cu ce s-a realizat pentru convergenţa externă”, a afirmat Cioloş în plenul PE, subliniind că echilibrarea plăţilor directe nu trebuie să rămână un concept, ci să devină o realitate tangibilă până în 2019.
În ceea ce priveşte 'Înverzirea', Cioloş a precizat că reflectă dimensiunea economică a fertilităţii solului şi a biodiversităţii şi că este un instrument de luptă împotriva schimbărilor climatice.
Comisarul european pentru agricultură a subliniat, în încheiere, că "transparenţa sprijinului financiar acordat în cadrul PAC (...) stă la baza încrederii contribuabililor" şi că aceştia trebuie informaţi în privinţa utilizării fondurilor comunitare. sursa: Agerpres